Taksim Gezi Parkı'nda sanatçılar, işletme sahipleriyle bir araya geldi

Taksim projesi nedeniyle gezi parkı etrafında tahliyesi istenen işletme sahipleri ortak bir basın açıklaması düzenleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

Taksim Gezi Parkı'nı da kapsayan projeyle birçok işletmeden tahliyelerin de istenmesi işletme sahiplerinin tepkilerine neden oldu. Parkta yapılan basın açıklamasına TMMOB temsilcileri ve bazı sanatçılar da katılarak destek verdi.

İşletme sahipleri: "Kanunlar çiğneniyor"
İşletme sahipleri adına açıklama yapan Musa Yantir, 20 yıldır gezi parkında yapılmak istenen inşaatlara koruma kurullarının yeşil alan ve tarihi doku gerekçesi ile izin verilmediğini bugün ise bu kanunların çiğnendiği belirtti. Proje süreci başladığından beri gezi parkındaki işletmelerin önlerinin düzenlenmesinin kasıtlı bir şekilde ihmal edildiği söyleyen Yantir, bu şekilde topçu kışlası için kamuoyu desteği sağlanmaya çalışıldığını ifade etti.

Orhan Aydın: "İnsan haklarına aykırı"
Sanatçı Orhan Aydın, "Bu 21. yüzyıl Türkiye'sindeki yasa tanımazlığın kanunsuzluğun en temel örneklerinden bir tanesidir. İnsanları işgalci sayarak dükkanlarını boşaltmalarının istenmesi insan haklarına aykırıdır" diye konuştu.

"Halkın can güvenliğini çöpe atıyorsunuz"
Gümüşsuyu bölgesinin olası bir deprem sonrasında toplanma alanı olduğunu hatırlatan Aydın, "Ne oldu bunca halkın can güvenliği bunu da mı çöpe atıyorsunuz" dedi. Aydın, konu ile ilgili 14 Ekim'de yapılacak olan kitlesel basın açıklamasına da katılım çağrısında bulundu.

Bedri Baykam: "Halka sordunuz mu?"
Sanatçı Bedri Baykam da, "Bu kararı alırken halka sordunuz mu? Her tarafı bir rant alanına çevirmeye çalışıyorlar. Burası aynı zamanda cumhuriyetin kalbine müdahaledir. Cumhuriyetin simgeleri adım adım yok edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

(soL - İstanbul)