Sulukule'de yaşam hakkı yok!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule'deki Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki yıkımlar ve "kentsel dönüşüm" süreciyle ilgili açıklamasında, "yolumuza devam edeceğiz" dedi.

soL (İstanbul) "Kentsel dönüşüm projesi" kapsamında daha önce de birçok evin yıkıldığı İstanbul Sulukule'de, Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki bina ve gecekonduların yıkımına önceki gün başlanmıştı. Fatih Belediyesi görevlileri, yıkım işlemini gerçekleştirmek için Sulukule'ye polis eşliğinde gelmiş, gün boyu yapılan çalışmalarda 10 bina yıkılmıştı.

"Mahalleli projeyi onayladı"

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki yıkımlara ilişkin eleştirilere değindi. Projenin 2005'te başladığını, öncesinde bu alanda çalışmalar yaptıklarını anlatan Demir, bölge halkının, proje çalışması sırasında, "bizi bu durumdan kurtarın da ne yaparsanız yapın" dediğini iddia etti. Demir, projeyle ilgilenen 1099 kişiden 1028'inin onaylamasının, projenin sosyal ve ekonomik yönden, kentleşme açısından, mükemmel olduğunu kanıtladığını söyledi.

"Taşoluk'a taşınsınlar"
Demir, kendilerini eleştirenlerin genellikle büyüklerinden kalan mülklerin veraset intikalini gerçekleştirmeyenler olduğunu ileri sürerek, halen çalışmaların devam ettiğini, 5366 Sayılı Yasa'ya göre mahalleliye tanınan sürenin bittiğini söyledi ve "yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Demir, 2005'ten sonra bu bölgeye gelip yerleşen kiracıların da hak sahibi olamayacağını, TOKİ'nin kendilerine kurasız, çekilişsiz, peşinatsız 180 ay vadeyle Taşoluk'ta ev verdiğini ve kiracıları da okullar açılmadan, bir hafta içinde Taşoluk'taki evlerine taşıyacaklarını söyledi.