Sulukule Çocuk Atölyesi yıkıldı

Kentsel dönüşüm ve yenileme adı altında daha önce birçok evin yıkıldığı Sulukule’de Çocuk Atölyesi’nin en son yıkılacağına dair Fatih Belediyesi “söz vermişti!”. Önceki gün sabahın erken saatlerinde çocuklar atölyesiz kaldı.

soL (İstanbul) Sulukule'de 2006 yılından beri çalışmalarını sürdüren Çocuk Atölyesi, geçtiğimiz hafta Cuma günü ansızın gelen zabıta ekipleri ve dozerler tarafından yıkılmaya çalışımış, ancak çocuklar evlerinden fırlayarak dozeri durdurmak üzere eyleme geçmişlerdi.

Çocuklar önce yıkılması planlanan binanın sağ tarafındaki eve çıkmışlar, daha sonra atölyeye girip kendilerini kilitlemişlerdi. Dozer oradan ayrılana kadar darbuka çalıp tezahürat yapan çocukların eylemleri yıkımı durdurmuştu.

Çocukların geleceğini yıkıyorlar
Önceki gün sabah erken saatlerde çocuk atölyesine gelen ekipler yıkımı gerçekleştirdi. Yıkımın ardından enkaz başına gelen çocukların ilk tepkisi "Biz de onların evlerini başlarına yıkalım" oldu.

Sulukule Çocuk Atölyesi, 2006 yılı Mart ayından bu yana, yıkım alanında yaşayan çocuklarla birlikte okuma yazmadan, resim, darbuka kurslarına, sirk çalışmalarından, tiyatro oyunu sahnelemeye kadar çeşitli alanlarda eğitim düzenleyen gönüllü bir oluşum. Mahalle Derneği, zorunlu yer değiştirme ve yıkıma maruz kalan çocukların travmadan kaçabildikleri ve manevi destek bulabildikleri tek alan olarak varlık gösteren atölyenin mahalledeki yıkımlar tamamlanana kadar ayakta tutulmasını talep ediyor. Çocuk Atölyesi gönüllüleri, yıkıma rağmen çalışmalarına devam ediyor ve değil dozerler, tankla tüfekle gelseler bu çalışmayı bitiremeyeceklerini söylüyorlar. Çocuk Atölyesi gönüllülerinin mesajı çok net "Burada yıkılan sadece mahalle, kültür değil yıkılmaya çalışılan bu çocukların geleceği... Çocuklara sahip çıkmaya devam edeceğiz."

150 ev yıkıldı
Sulukule, 2007 yılında Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliğince hazırlanan "Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi" kapsamında gerçekleştirilen yıkımlara sahne olurken Sulukule Platformu, şimdiye kadar proje alanındaki 500'ü aşkın binadan yaklaşık 150'sinin yıkıldığını ve 5 bin kişinin zorunlu yer değiştirmeye maruz kaldığını açıkladı. Proje, tarihi Roman mahallesinde taklit sivil Osmanlı-Türk mimarisi örneği villalar, bir otel ve bir alışveriş merkezinin de bulunduğu yeni bir yapılanma öngörüyor. Projeye karşı çıkanlar 2006'dan bu yana mücadelelerini sürdürüyor.