Su talanına direnen köylülere ceza kesildi!

Sünlük Köyü’nde şirketlerin su talanına direnen 20 kişiye su parası cezası kesildi.

Suuçtu Şelalesi’ni besleyen kaynakların oldu-bittiye getirilerek özel bir şirkete kiraya verilmesinin ardından, Bursa-Mustafakemalpaşa Sünlük köyü sakinleri ile özel şirketin elemanları karşı karşıya gelmiş, şirket elemanları su kaynaklarını fabrikaya taşıma amacıyla boru döşemeye kalkışınca, köylüler isyan etmişti. Yaşanan bu olayların ardından Sünlük Köyü’nde şirketlerin su talanına direnen 20 kişiye su parası cezası kesildi.

Evlerinin önünde 100 veya 200 m2’lik bahçelerine sebze ekerek ihtiyaçlarını karşılayan köy sakinleri, muhtarlık tarafından kesilen 250 TL’lik ceza karşısında şaşkına döndü.

Ektikleri sebzeleri içme suyundan suladıkları gerekçesiyle kesilen cezanın haksızlığına değinen köy sakinleri konuyla ilgili şunları dile getirdiler:

“Suyun başındayız. İçme suyunu arazilerimizi sulamak için kullanmıyoruz. Ancak evimizin önündeki küçük bahçelerimizdeki sebzeleri sulamak için içme suyunu kullanmaktan başka seçeneğimiz yok. Köy muhtarı ve ihtiyar heyeti suyumuzu özel kişilere peşkeş çekeceğine köyümüzün ihtiyacı olan sulama göletini bir an önce hayata geçirmek için çaba sarf etseler daha iyi olmaz mıydı? Yaklaşık 30 yıldır bizi gölet masalı ile uyutan zihniyet, bu gün sebzelerimizin sulanmasına izin vermiyor. Köyümüzdeki tüm haneler bahçelerini içme suyuyla suladığı herkesçe biliniyor. Muhtarımız yandaşlarına peşkeş çekerken su yataklarımızın satılmasına karşı çıkan bizlerden adeta intikam alıyor. Bizler durumu hukukumuza danışarak yetkili mercilere şikayette bulunduk. Hukukçudan aldığımız bilgi doğrultusunda muhtarlığın böyle bir yetkisinin bulunmadığını öğrenince rahatladık. Oysa köyümüzde kaçak sulama söz konusu değildir. Bu hususta düzenlenen 24.07.2012 tarihli ödeme emrinin iptaline karar verilmesini talep ediyoruz. Ödeme emrinin yasaya ve usule aykırılığı ortadadır. Yıllardır kullandığımız su köyümüz halkının ihtiyaçlarında kullanılmak üzere bizlere tahsis edilmiş olup, kaçak kullanım ya da sulama söz konusu olmadığından ceza getirecek bir durum yoktur. Muhtarımız bizden intikam almak istiyor. Ancak muhtarlık seçimlerinde kendisi ile görüşeceğiz.”

(soL-Haber Merkezi)