Somalı köylülerden zeytin ağacı nöbeti

Soma Yırca Köyü’ndeki zeytinlik arazilerinin acele kamulaştırma karanının ardından ağaçların kesileceği söylenen köylüler, ağaçlarının başında nöbet tutmaya başladı.

Yurt'tan Şeyma Elaman'ın haberine göre Yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının yaraları sarılmamışken Soma halkı bir şirketin mülk edinmesi pahasına elinde tek geçim kaynağı olarak kalan zeytinliklerinden edilmek isteniyor. Üçüncü havalimanını da yapacak konsorsiyumun içinde yer alan Kolin Grup, Soma'nın Yırca Köyü'nde yapmayı planladığı termik santrali için kamulaştırma süreci tamamlanmamasına rağmen köylüleri arazilerini terk etmeye zorluyor. Bundan önce, Kolin Grubu'na termik santrali yapması için Yırca Köyü'nde 109 parsellik bir alan hakkında Bakanlar Kurulu 'acele kamulaştırma kararı' vermiş, köylüler topraklarının kamulaştırılmasına karşı 1 Eylül’de yürütmeyi durdurma davası açmıştı. Greenpeace, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü'nün zeytinlik olduğu için olumsuz görüş vermesine rağmen, arazinin Bakanlar Kurulu'nca acele kamulaştırıldığını ortaya çıkarmıştı.

Danıştay, henüz yürütmeyi durdurma davasıyla ilgili kararını vermeden geçtiğimiz hafta Kolin Grubu'na ait yetkililer köye gelerek, kamulaştırılacak 22 araziyi çitlerle çevirdi. Ağaçların kesileceğini duyan bazı köylüler hasat zamanı olmamasına rağmen zeytinlerini topladı. Önceki gece de çitle çevrilen sahaya dozerlerle giren şirket zeytinliklerinin başında nöbet tutan köylüler tarafından durduruldu. Sürecin hukuksuzca işlediğini, hala yapılmayan tebligatların olduğunu ve ayrıca Asli Hukuk Mahkemesi'nde davalarının devam ettiğini söyleyen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, gece yarısı dozerlerle 13 ağacı kesilen mülk sahipleri adına şikayetçi olacaklarını ifade etti.

Bayram, “Yırcalılar, zeytinliklerinin yerine termik santral kurulmasını istemiyor. Kömür yüzünden yaşamlarından çalınmasını istemiyorlar. Zeytincilik yapmak istiyorlar. Yırcalılar ve Greenpeace, vermekte oldukları hukuk mücadelesinden vazgeçirilmek isteniyor. Ancak zeytinliklerin yok edilmesine karşı mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Toplantıda önlem alındı.
Yırca Köyü’ndeki zeytinliklere dozerler girmeden önce, akşam saatlerinde Greenpeace üyeleri ile köylülerin toplantısına katılan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, hukuksuz şekilde yürütülen süreçte köylülerin mücadelesine destek olacağını söyledi. Özel, “Eğer buradaki zeytinlikleri verirsek bundan sonra nerede termik santral yapılacak olursa nerede bir başka yatırım yapılacak olursa bunu yapacak olanlara karşı burası örnek teşgil edecek. Atatürk’den kalma üç beş miras vardır, bunlardan bir tanesi zeytin yasasıdır. Zeytin yasası diyor ki, devlette kaydı olan bir tane zeytini izin almadan kesersen cezası var.Ama ceza nedense Kolin firmasına işletilmiyor” dedi.

‘Gezi’de Kolin, Yırca’da Kolin’
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel açıklamalarına şöyle devam etti “Acele kamulaştırma zeytin yasasına sökmemeli eğer bu ülkede vicdanı olan bir hakime denk gelirse ‘Zeytin yasası acele kamulaştırma hakkının önündedir’ demeli. Üç beş ağaç diye Gezi Parkı’na geldiler. 15 kişi direniyordu on binlerce kişiye çıktı. Önce oraya kışla yapacağız dediler sonra AVM yapacakları ortaya çıktı .Onu da Kolin firması yapacaktı izin verilseydi. Kolin ile Limak firmaları Başbakan’ın gözdesi. 3. Boğaz Köprüsü'nü bunlar yapıyor. 3 havaalanını bunlar yapıyor, Siirt’teki barajı da bu firma işletiyor. Nükleer Santrallerin inşaat ihalelerine bunlar giriyor.”

Sadece zeytinlik değil
“10 gün beklemekle bu şirkete bir şey olmaz, bu santrali yapmazsa da bir şey olmaz.Bu zeytinlikler söküldükten sonra köylüye kim ne para verecek? Köylünün tek kaybı zeytin mi, burada zeytin biterse hayat diye bir şey de kalmayacak. Elimizden topraklarımızı, ağaçlarımızı, sağlınızı alıyorlar. Burası termik santral altında kalacak. Sadece elinizden zeytininizi değil komşuluk ilişkilerinizi, akrabalık ilişkilerinizi, sosyal hayatınızı, tarihinizi de alacak. Köydeki herkes Soma’ya gidecek ve Yırca Köyü ve birçok köy bitecek. Soma maden dışında da gelir elde etmeli. Dedelerinden kalma asırlık zeytinlerin kesilmesi Soma'da yaşanacak ikinci katliam olacak.”

'Acele kamulaştırma hukuka aykırı'
Özel açıklamalarına Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğunu iddia ederek devam etti. Özel, “Zeytinliklerin acele kamulaştırılması hakkında Bakanlar Kurulu Kararı neden hukuka aykırıdır? Hukuka aykırı olarak alınan acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurularak, kararın aynı acelecilikle iptal edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.