Soma'da Termik Santral için bir günde 200'den fazla ağaç kesildi

Üçüncü havalimanını da yapacak konsorsiyumun içinde yer alan Kolin Grubu, Soma’nın Yırca köyünde yapmayı planladığı termik santral için kamulaştırma süreci tamamlanmamasına rağmen zeytinlik katliamında ikinci faslı da gerçekleştirdi.

Daha önce gece yarısı baskınıyla zeytinliklere iş makinesiyle giren ve 13 ağacı kesen Kolin Grubu, bugün önce köylülere ait 86 ağacı elektrikli testerelerle bir saat içinde kestirdi. Köylülerin geçim kaynağı ağaçlardan beşi yaklaşık 200 yaşındaydı. Kıyıma karşı köylülerin, jandarmayı çağırmasıyla ağaç kesimi bir süreliğine önlendi. Ancak jandarmanın bölgeden ayrılmasıyla kıyım sürdü. 139 ağaç daha kesildi.

Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de ağaç kesimi yapılarak tarım arazisine zarar verildiğini tutanakla tespit etti. Şirket yetkilileri Yırcalılara bugün ve yarın kesime devam edeceklerini söyledi.

‘Cezasını öderim, ağacı da keserim’
Konuyu takip eden ve köylülerin avukatlığını yapan Greenpeace avukatı Deniz Bayram, köyde Kolin Grubu’nun suç işlediğine dikkat çekerek, “Manisa’daki tüm idari birimlere yaptığımız başvurularla tarım alanları ve zeytinlik alanların korunması için tedbir alınması talebimize rağmen, ‘Cezasını öderim, ağaçları da keserim’ yaklaşımıyla hukuksuz ağaç kesimi devam ediyor” diye konuştu.

‘Her tür usülsüzlük var’
Bayram, kamulaştırma sürecinde de çarpıklar bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz ay gece yarısı dozerler zeytin ağaçlarını kesti, şirket köylüleri arazilerden çıkardı, tel örgü çekti, güvenlik kulübesi yerleştirdi ve dozerler her an orada, elinde testereler ile kişiler ağaç kesimi yapıyor ama acele kamulaştırma kararı hukuka aykırı, imar planı yok ve şimdi öğreniyoruz ki, meşru bir ÇED süreci de yok, alanın tarım dışı amaçla kullanım izni de yok.”

Olumsuz görüşe rağmen kamulaştırılmıştı
Yırca Köyü’ndeki binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlikler, Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, üçüncü havalimanını yapan konsorsiyum içinde de yer alan Kolin Grubu’nun Soma Kolin Termik Santrali’ni yapması için acele kamulaştırılmıştı. Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kamulaştırmaya olumsuz görüş yazmasına rağmen bu görüş ÇED raporuna girmemişti. Köylüler ise Soma’ya yapılacak üçüncü termik santralin toprakları üzerinde kurulması kararına karşı acele kamulaştırma sürecinin iptali için dava açmıştı.

Kolin Şirketler Grubu, davaya rağmen zeytinliklerin çevresini tel örgü ile çevirdi. Kolin Grubu’nun bir sonraki hamlesi ise kamulaştırma süreci tamamlanmadan ve mahkemenin kamulaştırmaya yönelik kararını beklemeden 17 Eylül’de gece yarısı baskınıyla 13 ağacı kesmek oldu.

Bugün itibariyle kesilen 225 ağaçla birlikte 240 ağaç kesilmiş oldu.