Siyanürcüye güle güle

Altın şirketlerinin Çanakkale Kazdağları'nda sondaj çalışmalarına hız vermesi karşısında, yaşamları etkilenen bölge köylülerinin itirazı yükseliyor.

soL (ÇANAKKALE) Kazdağları Koruma Girişimi sözcüsü Bahçedere köylüsü Hüseyin Kahraman, bölgedeki tarımsal üretimi engelleyeceği ve kullanılan siyanür çevre ve insan sağlığını tehdit ettiği için, bölge halkı olarak, Kazdağları'nda altın aranmasına karşı oldularını ifade etti.

Kahraman "Bölgede altın arama faaliyetlerinin, burada yaşayanların tek geçim kaynağı olan zeytincilik, tarım ve turizm açısından çok büyük zararlar verdiğini" söyledi.

Bahçedere Köyü ve çevresi tehdit altında
KOZA A. Ş. şirketi tarafından yapılan sondaj çalışmaları sırasında, köye 1 kilometre uzaklıkta olan Fatma Kayası mevkiinde vidanjörlerle su taşıyan şirketin, kullandıkları su kaynaklarının kirlenmesine yol açmasına tepki gösteren köylüler, özellikle Bahçedere köyü ile birlikte sekiz köyün bu çevrede yapılan sondaj çalışmalarından etkilendiğini belirttiler.

Bahçedere köylülerinden Ali Özen, daha önce KOZA A. Ş.'den şirket yetkililerinin, maden arama çalışmaları ile ilgili konuşmak, bilgi vermek için köye geldiklerini, ancak, köy halkı olarak buna izin vermediklerini ve bundan sonra da hiçbir şekilde vermeyeceklerini, şirket temsilcilerini köye almayacaklarını dile getirdi. Şirketin zaman zaman köy halkının nabzını yoklamak için birilerini gönderdiğini ve bundan dolayı köye her gelene kuşkuyla yaklaşmak zorunda kaldıklarını söyleyen Özen, "biz Kazdağları'nın bekçisiyiz, buradayız, biz burada olduğumuz sürece işletme açılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

"Hayat, altından değerlidir"
Bahçedere köylüleri, ne bu şirketle ne de başka bir şirketle çalışmayacaklarını, içlerinden işbirlikçi çıkmayacağını ifade ederek, "burası zeytin üretiminin yapıldığı bir bölge olduğundan, Zeytincilik Yasası'na göre, zeytinliklere üç kilometre mesafeye kadar sadece zeytinle ilgili tesis kurulabilmesi gerekiyor, ancak, bu hukuksuzluk devam edeceğe benziyor" dediler.

Hayatlarında bu olumsuz değişikliği istemediklerini göstermek için, köylere "Her yer Bahçedere, Hepimiz Bahçedereliyiz" "Kazdağları'nda Hayat Altından Değerlidir" "Kazdağları'nın Altını Zeytindir, Altını Oyma" pankartları asmışlar. Yurtsever Cephe'nin dayanışma amacıyla ziyaret ettiği köylüler, altın arama tesisinin kurulmasına karşı mücadele sözü verdiler.