Sermayenin talan projesi Galataport hayata geçiyor!

Kıyı alanlarını sermayenin talanına açan Galataport Projesi için hazırlanan yeni imar planı Özelleştirme İdaresi’nin onayından geçti. Projenin hayata geçmesiyle 112 bin metrekarelik alan kamusal niteliğini yitirecek, sermayenin rant merkezine dönüşecek.

Karaköy’ün tarihi siluetini değiştireceği, kıyı alanlarının kamusal niteliğini yitirip yatırım alanına dönüştürüleceği Galataport Projesi’yle ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de dün yayınlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’na göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı mülkiyeti Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait olan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı için hazırlanan yeni imar planını onayladı.

İptal kararının ardından gelen imar planı
Danıştay'ın 2010'da verdiği iptal kararının ardından tekrar hazırlanan imar planında bina yüksekliğinin 21.5 metreyle sınırlandırılması, jeolojik gerekçelerle önlem alınacak alanların belirlenmesi, ayrıntılı inceleme yapılması şartı gibi bazı detaylar yer aldı. Planı onaylan Özelleştirme Yüksek Kurulu, bilgi ve gereği için imar planını İstanbul Büyükşehir ile Beyoğlu Belediye Başkanlıklarına gönderme kararı aldı.

Devasa alan rant merkezine dönüşecek
Galata Limanı ve çevresinin büyük bir dönüşüm geçirmesine yol açacak Galataport projesinde, bu alanın ve alan üzerindeki bazı binaların otel ve alışveriş merkezi kompleksi olarak kullanılması tasarlanıyor. 112 bin 147 metrekare yüzölçümlü Salıpazarı kruvaziyer limanı konaklama, dinlenme tesislerini, alışveriş merkezi, restoranlarla devasa bir yatırım alanı haline gelecek. Limana yanaşan kruvaziyer gemilerinin yolcularını ağırlanmasının amaçlandığı projeyle kamusal alan sermayenin rant merkezine dönüşecek.

Kıyı alanları kamusal niteliğini yitirecek
2005 yılında ihaleye açılan ve Danıştay’ın imar planlarına ilişkin kararı sonucu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından askıya alınan proje Nisan ayında da 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan geçti. “İstanbul’un tek kruvaziyer limanı” olarak pazarlanan Galataport projesi ile Karaköy’ün tarihi silueti bozulacak, kıyı alanları kamusal niteliğini yitirecek ve sermayenin talanına açılacak.

Beyoğlu’nda dönüşüm tamamlanacak
Galataport Projesi de Taksim Gezi Parkı’na yeniden Topçu kışlasının inşa edileceği, Taksim’in yayasızlaştırılacağı ve yaşam alanlarının ranta açıldığı sermaye odaklı dönüşüm girişimleriyle bütünleşiyor. Beyoğlu Kentsel Sit Alanı’nda bulunan Galataport’un inşası ile Tarlabaşı, Şişhane gibi kentsel yenileme alanlarındaki turizm ve ticaret odaklı dönüşüm tamamlanacak.

Galataport’tan sonra Haydarpaşa
Galataport, AKP’nin iki büyük liman özelleştirmesi girişimlerinden ilki olma özelliği barındırıyor. Bir diğeri olan Haydarpaşaport projesi de bilindiği üzere tarihi yapının özelleştirilerek liman ve bölgenin tamamen ticarete açılmasını içeriyor. Galataport’tan sonra listede Haydarpaşa Limanı bekliyor.

Resmi Gazete'de yayınlanan imar planı şu şekilde:

(soL - Haber Merkezi)