'Selçuklu başkenti arıyorsa Konya'ya taşınsın'

Yeni Başbakanlık binası ile ilgili açıklama Cumhurbaşkanı'na mimarlardan tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Ankara Cumhuriyet'in başkentidir, Cumhurbaşkanı Selçuklu başkenti olan bir kentte oturmak istiyorsa ikametini Konya’ya aldırsın, konutunu da oraya taşısın” dedi.

Atatürk Orman Çiftliği'nde hukuksuz bir şekilde yapılan Başbakanlık binasının Cumhurbaşkanı tarafından kullanılması ve bina ile ilgili Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına yönelik Candan, “büyük devlet olmak, binayla ve uçakla olmaz” dedi. Candan“ Cumhurbaşkanı, Atatürk Orman Çiftliği'nde hukuksuz ve kaçak şekilde yapılan gayri meşru binada oturmaya kararlı görünüyor ve bunu büyük devlet olmanın gereği olarak ifade ediyor. Büyük devlet olmak Atatürk’ün yoktan var ettiği bir alana ağaçları keserek, hukuksuz ve kaçak bir şekilde bina yaparak,yarım milyar dolara uçak yaptırarak olunmaz. 49 vatandaşımız IŞİD‘in elindeyken, yerin altında işçiler ölürken, özgürlük ve demokrasi rafa kalkmışken, ülkenin kültürel, doğal varlıkları ranta kurban edilirken, insanlarınız aç ve işsizken, mezhep üzerinden toplum kutuplaştırılırken ,dinle devlet işleri birbirine girmişken, laiklik yokken büyük devlet olunmaz. Ankara Cumhuriyet'in Başkentidir, Cumhurbaşkanı istedi diye Selçuklu Başkenti olmaz. Cumhurbaşkanı'nın tarih konusunda sıkıntıları var anlaşılan. Cumhurbaşkanı Selçuklu başkenti olan bir kentte oturmak istiyorsa ikametini Konya’ya aldırsın, konutunu da oraya taşısın” dedi.

“Bina kendisi olamayan arabesk bir yapıdır”
Cumhurbaşkanı'nın binanın Selçuklu, Osmanlı ve modern çizgileri taşıdığını ifade etmesine ilişkin Candan “Bina kendisi olamayan arabesk bir yapıdır” dedi. Candan şöyle devam etti: "Mimarlık eserleri özgündür, oradan buradan kopya ve taklitlerle ortaya çıkardığınız mimari eser, kendisi olamayan, özenti, arabesk ucube bir yapı haline gelir. Binanın akıllı olabilmesi için, aklın ve bilimin ışığında inşa edilmesi gerekir.Yer seçimi yanlıştır hukuksuzdur, Başbakan Davutoğlu, arkasında simgesel bir şey yok dese de bu bile ideolojik olduğunu ve simgesel olduğunu göstermektedir. Başkasının teknolojisi ile inşa edilen yapılarla akıllı bina olmaz. Kendi teknolojisini üretemeyen bir ülkeyiz.Başka ülkelerin ürettiği teknolojilerle yapılan binalar bir süre sonra akıllı bina olmaktan çıkar insanın aklını alır, dinlenemez denilen odalar ve binalar başkalarının teknolojisiyle dinlenir.” Mimarlığın çok özel ve yaratıcı bir meslek olduğunu söyleyen Candan “bizim ülkemizin kaderi herhalde, Kenan Evren çok iyi ressam olduğunu iddia ediyordu, yeni Cumhurbaşkanı da, binanın yapımındaki 'fakirin katkısı ile' mimarlık yaptığını iddia ediyor. Bina kaçak, hukuksuz, eklektik, arabesk ve kendi olamayan bir yapıdır. Bu haliyle Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden bir yapı değildir” dedi.