Savaşa hayır diyen bir Ermeni köyü: Vakıflı…

Hatay’da Musa Dağı’nın eteğinde bulunan Vakıflı köylüleri ile hem Suriye’deki çatışmaları hem de AKP’nin çatışmalara destek veren politikalarını konuştuk. Türkiye’nin geriye kalmış tek Ermeni köyü olan Vakıflı’da halkın ortaklaştığı önemli bir nokta var: Savaş istemiyoruz.

Mandalina ağaçlarının arasından Musa Dağı’nın yamaçlarına kadar uzanan bir yoldan ulaşılan Samandağ’ın Vakıflı köyü, Türkiye’nin geriye kalmış tek Ermeni köyü olma özelliğine sahip. Suriye’de yaşanan çatışmalar Hatay ve sınır illerinin tamamında olduğu gibi Vakıflı köylülerini de olumsuz etkilemiş durumda.

Birinci Dünya Savaşı öncesi Musa Dağı’nın eteklerinde yer alan birçok Ermeni köyünden birisi de Vakıflı köyüydü. Savaş sonrası tüm Ermeni köyleri boşalırken geriye kalan tek Ermeni köyü Vakıflı oldu.

“Devlet ne diyorsa o”
Biz de soL olarak Vakıflı’da yaşayan halkla Suriye’de yaşanan çatışmaları ve Hatay’ın içinde bulunduğu tedirgin ortamı konuştuk.

Köy yerinin tam ortasında bulunan kahvede ilk olarak görüşlerini almak istediğimiz kişi herkesin işaret ettiği yaşlıca bir Ermeni olurken aldığımız cevap ise oldukça şaşırtıcı oldu: “Hükümetimiz, devletimiz ne diyorsa bizler aynı şeyi savunuyoruz. Farklı hiçbir düşüncemiz yok.”

Toros: İstediğimiz tek şey barış…
Bu cevabın ardından kahve çalışanı Toros’un Hatay'da yaşanan sürece dair görüşlerini aldık. Suriye’de yaşanan çatışmaların kendilerini oldukça olumsuz etkilediğini belirten Toros şöyle konuştu:

“Bizim köyümüzde de pek çok kişinin yakını Suriye’de yaşıyor. Yaşanan çatışmalar bizi gerçek anlamda çok üzüyor. Bunun dışında korkuyoruz. Burada daha önce hiç hissetmediğimiz panik ve tedirgin ortam daha da olumsuz noktalara gelir mi endişesini taşıyoruz. İstediğimiz tek bir şey var o da barış. Silahların kimseye yarar sağlayacağını düşünmüyoruz.”

İlk olarak konuştuğumuz kişinin verdiğini yanıtı hatırlattığımız Toros, bu açıklamanın nedeninin sadece korkudan ve çekinceden kaynaklandığını kimsenin hedef haline gelmek istemediğini dile getirdi.

Berç Kartun: Kim savaş olsun ister ki
Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’nın muhtarı Berç Kartun ise köyün çatışmalara bakışına ilişkin şöyle konuştu:

"Hataylılar, Samandağlılar nasıl bakıyorsa biz de öyle bakıyoruz. Vakıflı, Hatay’ın diğer yerlerinden farklı bir düşünceye sahip değil. Eskiden beri buradan kardeşçe yaşıyoruz. Buna karşı son Suriye olayları bizi olumsuz etkiledi. Halkta tedirginlik var. Bu kuşkusuz Vakıflı’ya da yansıyor. Burası da karışır mı endişesi taşıyoruz ama istediğimi ve dileğimiz böyle bir şeyin hiç yaşanmaması. Kim savaş olsun ister ki, karışıklık olsun, korku ve tedirginlik olsun istemez kimse. Bunun için Vakıflı köylülerinin de açık bir biçimde savaş istemediğini, barış istediğini söyleyebilirim. Suriye’de yaşanan çatışma en önce bizi etkiliyor. Buna dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum."

Hayrabet Doğan: Yaşananlardan dolayı çok üzgünüz
Suriye’de birçok tanıdıkları olduğunu ve haber alamadıklarını belirten Doğan, çatışmalardan ve yaşananlardan dolayı çok üzgün olduklarını dile getirdi. Hükümetin böylesi bir süreçte bunları görerek hareket etmesini beklediklerini vurgulayan Doğan, “buna karşın Hatay’da birçok silahlı insan dolaşıyor. Bunlara kimse ses çıkarmıyor. Bu durum dolayısıyla bölgedeki herkesi ve bizi de tedirgin ediyor” dedi.


Hayrabet Babikyan: “Ezelden beri kardeşçe yaşıyoruz”
“Hatay’ın silahlı insanların merkezi olması, burada istediklerini yapabilmeleri, insanları rahatsız etmeleri bizi üzüyor” diyen Hayrabet Babikyan ise şöyle konuştu:

“Bir yanda Aleviler biz haklıyız diyor diğer yanda Sünniler biz haklıyız diyor. Biz bu süreçten pek bir şey anlamıyoruz” diyen Babikyan, ezelden beridir kardeşçe yaşadıkları topraklarda tedirgin bir ortamın oluştuğunu ifade etti. Yaşanan sıkıntının kendilerine de yansıdığını vurgulayan Babikyan, bir an önce çatışmaların durmasını istediklerini dile getirdi.

Ali Ufuk Arikan (soL - Vakıflı)