Samsun Tekkeköy’de ‘termik’ protestosu

Samsun Çevre Meclisi üyeleri, Tekkeköy’de kurulması planlanan termik santralleri protesto etti.

soL (Samsun) Samsun Çevre Meclisi üyeleri, yapımı gündemde olan termik santralleri, Tekkeköy ilçesinde düzenlenen eylemle protesto etti. Tekkeköy'de bulunan mobil santral ve diğer sanayi tesisleri nedeniyle yetiştirdikleri ürünlerin "zehirli" denilerek alınmadığını belirten üreticilerin ve ilçe halkının geniş katılımlı eylemine, Birlikte Başarabiliriz Platformu'nun ortak adayı TKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gülbin Cingöz ve TKP üyeleri de destek verdi.

Bizi kandıramazsınız
Protesto eyleminde yapılan basın açıklamasında, Cengiz İnşaat'ın Tekkeköy ilçesi sınırlarında kuracağı 612 megavatlık termik santrale, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu aldığı vurgulandı. Çevre Meclisi adına açıklama yapan Ayşe Saral, mobil santrallerin zararını en iyi Tekkeköy ve civarında yaşayanların bildiğini belirterek, "Mobil santralin zararını o iki baca tüterken, her gün hastalanan çocuklarımız biliyor. Tekkeköy'de her iki evden birinde kanser vakası görülürken, bebekler astımlı doğarken, "Yatırım yapıyoruz" diyerek halkı kandıramazsınız. Termik santraller doğalgazla çalışacak denilerek sanki temiz bir yakıtmış gibi bizi kandıramazsınız" dedi.

Kanser taraması yapılsın
Termik santrallerin bacasından tüten zehirli dumanların çevreyi, suyu ve yiyecekleri zehirleyeceğini söyleyen Saral, "Sağlığımızı kaybedeceğiz. Mobil santralin kapatılması için en önde yürüyen kişiler, Samsun Milletvekili olarak görev yapıyorlar. AKP Milletvekili Birnur Şahinoğlu, çevre sorunları Araştırma Komisyonu'nun katibidir" diye konuştu. Saral ayrıca, Tekkeköy ilçesinde hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıkları ve kanser vakalarıyla ilgili tarama yapılmasını istediklerini söyledi.

Karşısında biz varız
Eyleme, "Birlikte Başarabiliriz Platformu"nca desteklenen Türkiye Komünist Partisi'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gülbin Cingöz ile beraberindeki partililer de destek verdi. Cingöz burada yaptığı konuşmada, termik santrallere kesinlikle karşı olduğunu belirterek, "Gündemine halkı değil rantı, insanı değil parayı koyanların, Samsun halkını termik santrallerle zehirleme projelerinin karşısında biz varız" dedi.

İnsanca yaşamak hakkımız
Konuşmaların ardından protestocular, Meskenler Mahallesi'nden, Sıtkı Ünal Yücel Parkı'na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Ellerinde "Temiz ve sağlıklı bir çevrede insanca yaşamak hakkımız" yazılı pankartlarla yürüyen Tekkeköylüler, termik santral karşıtı sloganlar atarak ilçe girişine kadar yürüdüler.