'Red!' filmine Mersin'de son dakika sansürü!

Siber aktivizmi ve Redhack'in eylemlerini konu alan 'Red!' filmine Mersin'de son dakika sansürü geldi.

Bugün gösterime girecek olan 'Red!' filmine ilk engelleme Mersin'de çıktı.

Günler öncesinden ayarlanan organizasyona karşın film gösterimi son anda sinema sahibi tarafından iptal edildi.

Konuya ilişkin Bağımsız Sinema Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Gün geçmiyor ki Türkiye’nin nasıl bir korku imparatorluğu haline geldiğini gösteren bir olay yaşanmasın. Gün geçmiyor ki buna direnen odaklar baskı ve sansür girişimiyle karşılaşmasın. Ama bu iç karartıcı tablo içinde en üzücü durumlar, insanlar bu korkuya teslim olup kendi kendilerine sansür uyguladıklarında ortaya çıkıyor.

15 Şubat 2013 günü BSM-Bağımsız Sinema Merkezi’nin hazırladığı, siber aktivizmi ve RedHack’i konu alan Red! Filmi, Türkiye’nin dört bir yanında gösterime girdi. İstanbul’dan Artvin’e, Sinop’tan Antalya’ya gösterim yapılacak salonlar günler öncesinden ayarlandı. Bu hem Red! Filmi için önemliydi, hem de Türkiye’de sinemanın alışveriş merkezi salonlarına mahkum olmadığını kanıtlamak için büyük bir fırsattı. Bu yüzden olabildiğince çok ilde gösterimler organize edildi.

Bu illerden biri de Mersindi. Red!’in gösterimi için günler öncesinden Mersin Cep Sineması ile anlaşılmıştı. Ama gösterim günü geldiğinde etkinlik salon sahibi tarafından iptal edildi. Salonun polis tarafından kapatılması korkusu bu kararı almasına neden olmuştu. Aslında herhangi bir baskıyla karşılaşmamıştı ama bunun düşüncesi bile hazırlıkları tamamlanmış, bilet satışları yapılmış gösterimi iptal etmeye yetti.

BSM-Bağımsız Sinema Merkezi olarak bu tür bir sinme psikolojisinin alışkanlık haline geldiğini hatırlatmak istiyoruz. Bunun geçiştirilebilecek ya da görmezden gelinecek bir eğilim olmadığını da vurgulama ihtiyacı duyuyoruz. Biz korkmuyoruz. Salon bulamadığımız noktada sokakları sinema salonuna çevirebileceğimizi biliyoruz.

BSM olarak herkesi sansür ve oto-sansüre karşı tepkisini göstermeye ve mücadele etmeye davet ediyoruz. Çünkü hiçbir baskı korkaklığı haklı çıkarmaz.

(soL - Haber Merkezi)