Radyasyonlu yaşama hayır dediler

Yargıtay 4. Hukuk Daire’sinin baz istasyonları ile aldığı karar çevrecileri harekete geçirirken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Cep telefonu isteyen baz istasyonuna katlanır” dedi.

soL (Bodrum) Yargıtay 4. Hukuk Daire'sinin baz istasyonları ile ilgili kararın ardından Bodrum'un Konacık Beldesi'nde kurulan ve faaliyete geçirilmeye çalışan devasa baz istasyonuna karşı Konacık Çevre Platformu tarafından bir eylem gerçekleştirildi. Eylem, "Bodrum Yurtsever Cephe" tarafından da desteklendi. Bir hafta önce Yargıtay tarafından verilen karara göre "Baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkileneceği" belirtilmişti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise karara "Cep telefonu isteyen baz istasyonuna katlanır" diyerek tepki göstermişti.

Turkcell'in kurduğu baz istasyonunun önünde gerçekleştirilen eylemde, Platform adına basın açıklamasını okuyan Halil Karahan, durumdan Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun'u sorumlu tuttu. Konacık Belediyesi'ne 72 saat süre verdiklerini bildiren Karahan, eğer bu süre içinde istasyon kaldırılmaz ise Konacık Belediye Başkanı hakkında "Çevreye talafisi mümkün olmayan zararlar vermek, halk sağlığını tehlikeye düşürmek ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından dolayı Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Konacık'ta basın açıklamasından sonra imza kampanyası düzenleyen grup, eyleme katılan 100 kişinin imzasını topladı. Karahan daha sonra "Bilimsel olarak halk sağlığını tehdit ettiği, kansere direk sebebiyet verdiği için terk edilmiş teknoloji, GSM operatörleri tarafından halkımıza dayatmıştır. Baz istasyonlarının meskun mahallerde olmaması gerektiğini Bodrumlu iki yurtsever avukat arkadaşımız dava açarak hukuken kanıtlamıştır. En son olarak Yargıtay kararı da aynı doğrultuda halk sağlığının, GSM operatörlerinin rantından daha değerli olduğu yönünde karar vermiştir. Bizler belediye başkanını göreve çağırıyoruz" dedi.

Eyleme destek veren Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek ise "Radyasyon sadece insana değil, tüm canlı yaşama, organizmaya zarar vermektedir, Biz baz istasyonu derhal kaldırılsın derken aynı zaman da yaşamın kendisine sahip çıkmanın bilinci ile hareket ediyoruz" görüşünü dile getirdi. Mavi Yol Sözcüsü Filiz Dizdar da "Biz bu baz istasyonunun yarımadamızda yüzlercesi bulunan örneklerinin peşini bırakmayacağız. Yargıtay kararı gayet açık bir şekilde meskun mahalde baz istasyonu kurulamayacağını söylüyor" dedi.

Baz istasyonu yetkililerinden bilgi almak isteyen gazetecilere bir görevli bilgi verme yetkisinin olmadığını, gerekli açıklamanın daha sonra firma yetkilileri tarafından yapılacağını bildirdi. Daha sonra eylem yerine Turkcell yetkilileri tarafından çağrılan jandarma ekipleri burada güvenlik görevlileri ile kısa bir görüşmeden sonra olay yerinden ayrıldı. Ancak jandarma çevreciler tarafından durdurularak, baz istasyonunun tutanakla tespit edilmesi istendi. Jandarma "tutanak tutacağız" diyerek bölgeden ayrıldı. Konacık Belediyesi geçen hafta da "Bodrum Yurtsever Cephe" tarafından, arıtma toplama merkezinden dere yataklarına kaçak olarak foseptik akıttığı için gündeme getirilmişti.