Orjinal kitabı olmayan dışarı

Osman Gazi Üniversitesi'nde hazırlık sınıfında orijinal kitabı olmayan öğrenciler derse alınmıyor.

Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi’nde (OGÜ) hazırlık sınıfında okuyan çoğu öğrenci orjinal kitapları olmadığı gerekçesiyle iki hafta süresince bazı derslere alınmadı.

Kitaplar asgari ücretle geçinen bir aile için oldukça pahalı durumdayken hocaların kitabı olmayanları derse almadığı öğrenciler durumdan oldukça şikayetçi. Kitapların pahalı olması nedeniyle öğrencilerin fotokopiye yönelmesi de bir çözüm olmazken öğrenciler hocaların “orijinal” kitap alınmasını istediklerini kaydediyor.

Konuyla ilgili OGÜ Hazırlık Sınıfında okuyan A.B konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

soL: Kitabınız olmadığı için sizi dersten atıyorlarmış diye duyduk. Doğru mu?

A.B: Evet. Ben de şimdi kitap almaya gidiyorum zaten. Geçen gün geldiğimde kitabım olmadığı için dersten attılar.

soL: Bu dersten atma olayı birkaç kez yaşandı galiba.

A.B: Evet. Ben geçen hafta Cuma günü geldiğimde de oldu. Hocalarla konuştuk fakat dinlemediler. Orijinal kitap istiyorlar. Fotokopi filan da kabul etmiyorlar. Birazdan gideceğim işte 30 liraya kitap alacağım derse girmeye çalışacağım.

soL: Peki tüm orijinal kitapların toplam fiyatı ne?

A.B: Benim şimdi alacağım iki kitap 30 lira ediyor. Diğerlerini çok iyi bilmiyorum. Ama hepsinin orijinal olduğu düşünülürse 130- 150 liradan fazladır.

soL: Biz 210 lira olduğunu duyduk.

A.B: Olabilir. Ben de çok iyi bilmiyorum. Tek bildiğim pahalı olması. Ben de orijinal kitaplarla fazla ilgilenmiyorum.

soL: Peki okulda öğrencilerden bu duruma bir tepki yok mu? Hocalarınızla konuşmadınız mı?

A.B: Maalesef bir tepki yok. Kimse pek ses çıkarmıyor. Çoğu kişi kitap almayı tercih ediyor. Mecbur bırakılıyoruz. Hocalarla da konuşmaya çalıştık yapabilecekleri bir şey olmadığını söylediler. Kitapları almak zorundayız yani. Cuma günü kitabı olmayanları gene derse almayacaklarını söylediler. Yapabileceğimiz bir şey yok.

TKP’li öğrencilerden açıklama
OGÜ’de okuyan Türkiye Komünist Partili öğrenciler, okula yeni gelen öğrencilere yapılan zorlamaya karşı bir bildiri yayınladı. TKP’li öğrenciler en temel hakları olan eğitimin ücretsiz olması gerekirken mevcut harçlara zam yapıldığını bu da yetmezmiş gibi bir harç parası kadar da kitap masraflarının ortaya çıktığını bunları karşılayamayanların ise okula ve derslere alınmadığını vurguladılar. TKP’li öğrenciler açıklamasında yaşanılası bir ülke için de tüm öğrencileri beraber konuşup, tartışmaya ve gençlik olarak “Nasıl bir Türkiye istiyoruz?” sorusuna beraber cevap bulmaya çağırdı. Bununla ilgili olarak 17 Ekim Cumartesi günü saat 15:00 da Doktorlar Caddesindeki TKP bürosunda yapacakları toplantıya tüm öğrencileri davet eden TKP’li öğrenciler son olarak gençliğe söz hakkı tanımayan işbirlikçi, piyasacı, paralı eğitimin yılmaz savunucusu AKP’ye ve onun uşağı YÖK’e meydan okuduklarını belirttiler.

(soL-Eskişehir)