Onur Hamzaoğlu: ''Kirlilik, Dilovası'yla sınırlı değil''

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası ve Kandıra ilçelerindeki hava kirliliği ve biyolojik materyallerle ilgili ölçüm sonuçlarını açıkladı.

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, AKP'li Kocaeli Büyükşehir ve Dilovası Belediye Başkanı tarafından savcılığa şikayet edilmesine neden olan araştırma projesinin bulgularının bir kısmını, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği lokalinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri de katıldı.

Karşılaştırmalı açıklama
Hamzaoğlu, Dilovası ve Kandıra ilçelerindeki biyolojik materyallerle ilgili ölçüm sonuçlarını karşılaştırmalı olarak aktardı. Havadaki toz miktarının (PM10) uzun vadeli değerinin (UVD), Avrupa Çevre Ajansı (EEA) ve ABD Çevre Koruma Ajansı (US EPA) standartlarına göre Dilovası'nda 3.5 kat, Kandıra da 1,7 kat fazla olduğunu belirten Hamzaoğlu, "Tehlike aşaması geçilmiştir 'risk vardır' demek için elimizdeki bulgular nettir. Bunlar hastalık yapabilecek hale gelmiştir" dedi. Söz konusu ilçelerde annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında ağır metal ölçümlerinin yapıldığını anlatan Hamzaoğlu, şunları kaydetti: ''56 gebe ve 49 bebekten oluşan 105 kişiden alınan örnekler üzerinde testler yapıldı. Araştırmalar, TÜBİTAK tarafından akredite olan laboratuarlarda gerçekleştirildi. Çalışmalarımızda kullandığımız her bir test de akreditedir. Bebeklerin en az altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesinin, bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından bir gereklilik olduğu her zaman söylenir. Bu altı ay boyunca ortalama 150 litre anne sütü demektir. Dilovası'nda ortalama bu miktarda süt emerek beslenen bir bebeğin, annesinden 51 miligram alüminyum, 6 bin 592 miligram çinko alma riski vardır."

"Yeni bir şey icat etmedik"
Kocaeli'ndeki çevre sorunlarını ve konunun aciliyetini 2006'dan bu yana dile getiren Hamzaoğlu, "Biz yeni bir şey icat etmiş değiliz. Buradaki durumla ilgili olarak bizden önce birçok akademik dosyaya girmiş, birçok akademik çalışma bulunmaktadır. Biz bu projenin sonuçlarıyla sadece gözlemlerimizi ispatlamış olduk. Kirlilik yalnızca Dilovası ile sınırlı değil, Kandıra'da da tehlike riske dönüşmüş durumda'' diye konuştu. Hamzaoğlu, ekibiyle birlikte yürüttüğü ve üniversitenin de bilimsel araştırma fonundan desteklediği araştırmasında, Dilovası'nda "annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementler" saptadı. Araştırma sonuçlarını ve çözüm önerilerini TBMM'ye rapor olarak sunan, yetkililerle paylaşan Hamzaoğlu, bu sonuçları kamuoyuna duyurduğu için soruşturuluyor.

Yaptığı basın açıklamasında "tehlike büyük" diyerek çığlığını duyurmaya çalışan ve önlem alınmasını isteyen Hamzaoğlu, AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve AKP'li Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman tarafından "haberin geniş halk kitlelerine ulaşmasını sağladığı, araştırma sonuçlarını halk arasında panik yaratmak amacıyla kullandığı" iddiasıyla yargılanması için Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyet edildi. Savcılık hazırladığı dosyayı, incelenmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderirken, eğer üniversite izin verirse Hamzaoğlu, TCK'nin 213. maddesi uyarınca iki ila dört yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak.
(soL-Kocaeli)