Ömeraltı köylüleri maden şirketini kovdular!

Ağustos ayında köye yakın ormanlık alanda krom maden işleme tesisi kurulması için ağaçların kesilmesi ile gündeme gelen Ömeraltı Köyünde bugün eylem vardı. ÇED raporu için köye gelen şirket yetkilileri, köylülerin kararlı tutumu sonucu köyü terk etmek durumunda kaldılar.

Köylülerin camide olduğu saatlerde aldığı izinler gereğince Orman İşletmesine ağaç kestirten maden şirketinin tesis izni ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) raporu olmadığı gerekçesiyle Bursa Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmesi durdurulmuştu.

Tesisin kurulmasını engelleyen ÇED için ilgili kurumlarla Köye geleceği son anda haber verilen Siltaş Silis Kumları Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkililerinin dosya eksiği olarak gördüğü değerlendirme raporunu köyde hazırlaması gerekiyordu.

Daha önceki deneyimleri ile ve DOĞADER üyelerinin uyarılarıyla raporun düzenleneceği göstermelik toplantıya katılmayan Ömeraltı köylüleri ile beraber çevre köylüler ve Bursa TKP il örgütü üyeleri çeşitli vaatlerle veya yanıltmayla başka köy sakinlerin toplantıya katılmamasını sağladılar.

Coşkulu ve sloganlarla geçen sürede beklentilerini gerçekleştiremeyeceğini anlayan şirket yetkilileri köylülerin alkışları ve yuhalamalarıyla köyü terk ettiler.

DOĞADER üyeleri ve çevre köylülerin “Bunlar her yolu dener, sizleri satın almaya çalışırlar, mutlaka yine geleceklerdir, uyanık olun!” uyarısına “biz bu köyde doğduk, gerekirse burada ölürüz “ diyerek karşılık verdiler.

Toplantının yapılamadığı tutanağını hazırlamayan Çevre ve Orman müdürlüğü ve şirket yetkililerinin hukuki girişimlerini engelleyecek şekilde muhtarlık, DOĞADER ve TKP üyeleri ile eyleme katılan köylüler tutanak tuttular.

(soL - Bursa)