Okul müdürlerinden "girişimcilik" dersi

Okullarda katkı payı, kayıt parası, kırtasiye parası adı altında toplanan paralara her geçen gün bir kalem ekleniyor. Yeni örnekler, alınması zorunlu tişört ve kayıt için "gerekli" iki adet kapı kolu!

soL (HABER MERKEZİ) İskenderun ve Diyarbakır'dan gelen iki haber, Türkiye'de eğitimin geldiği noktaya çarpıcı bir örnek oluşturdu. İskenderun'da okul müdürü öğrencilere zorla tişört satıp, almayanları okula almazken, Diyarbakır'da kayıt için velilerden iki adet kapı kolu istendi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi'nde dün sabah okula gelen öğrenciler, ilginç bir tabloyla karşılaştı. Okulun açıldığı günden beri çeşitli yollarla öğrencilerden para toplamaya çalışan okul müdürü, bu kez, alınması zorunlu tişört satışına başlamıştı.

Daha önce öğrencilere sadece okuldan temin edebilecekleri fuları takma ve okulun sattığı beyaz tişörtleri giyme zorunluluğu getiren müdür, pazartesi sabahı da okulun önüne tezgah açarak, öğrencileri mavi tişört satın almak zorunda bıraktı. Tişörtü satın alamayan ya da itiraz eden öğrencileri de okula sokmadı.

Tişört almayana küfürlü taciz
Görüştüğümüz bir öğrenci, tişörtü satın almadığı için okula giremediğini ve bu nedenle müdürle tartıştıklarını söyledi. Araya giren öğretmenlerin yatıştırmak için kendisiyle konuştuklarını ve olayı fazla büyütmemesi konusunda telkinlerde bulunduklarını, tişört parasını vermek istediklerini ifade etti. Bu öneriyi kabul etmediği ve tişörtü almadığı için okula alınmayan öğrenci, tişört satın almayan öğrencilerin müdür tarafından sözlü saldırıya uğradıklarını söyledi.

Durumu protesto etmek için toplanan bazı veliler ve öğretmenler, dün öğlen saatlerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek, yetkililerle görüştüler ve bu konuda hukuki adım atılmasını istediler.

İkametgah, kimlik, kapı kolu
Diyarbakır'da ise daha farklı bir tablo vardı. Kayıt sırasında, velilerden ikametgah, kimlik fotokopisi gibi evraklara ek olarak, iki adet kapı kolu istendi. Şaşkınlıklarını üzerlerinden attıktan sonra duruma tepki gösteren veliler, önümüzdeki günlerde okulun sıra ve masa gibi ihtiyaçlarının da karşılanması talebi gelirse şaşırmayacaklarını ifade ettiler.