Okmeydanı halkı kentsel dönüşümü İBB önünde protesto etti

Okmeydanı Tapu ve Plan Takip Komisyonu üyeleri, Okmeydanı'nda yapılması planlanan "Kentsel Dönüşüm Planı"nı İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde protesto ederek, belediyeye dilekçe verdiler.

ETHA'nın haberine göre, İstanbul'da uygulanan kentsel dönüşüm programı, Okmeydanı halkı tarafından Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan eylemle protesto edildi. “Rant için değil halk için plan barınma hakkımıza sahip çıkıyoruz” pankartı açan Okmeydanı Tapu ve Plan Takip Komisyonu üyeleri, yıkım yasasının tuzağına düşmeyeceklerini belirtti. Basın açıklaması sırasında kitle sık sık “Barınma hakkımız engellenemez”, “İşgalci değil, hak sahibiyiz”, “Okmeydanı bizimdir, bizim kalacak”, “Topbaş şaşırma, sabrımızı taşırma” şeklinde sloganlar attı.

Basın açıklamasını okuyan Okmeydanı Tapu ve Plan Komisyonu Sözcüsü Rüstem Karakuş, “Yapılan planlara göre Türkiye’deki en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri yakın gelecekte Okmeydanı’nın da gerçekleştirilecek” dedi.

"Proje kuzuyu kurda teslim etmektir"
Karakuş, “Plan hak sahiplerini büyük Müteahhitlerin insafına teslim etmektedir. Beyoğlu Belediye Başkanı, buna rağmen ‘kimse mağdur edilmeyecek, herkes hakkını alacak’ diyerek güzel sözlerle bizi plana ikna etmeye çalışmakta. Onun bize verdiği sözleri kayıt altına almaya çalışırken bizi güvenlik görevlileriyle tehdit ediyor. Bizim taahhütname ve protokol talebimizi görmezlikten ve duymazlıktan gelmektedir” diye konuştu.

Karakuş, “Haklarımızı garanti altına alacak bir protokol yapılmadan uygulanacak bu kadar karışık bir kentsel dönüşüm projesini kabul etmek demek, kuzuyu kurda teslim etmek demektir” diye konuşmasına devam etti.

Belediyenin dilekçe doldurtmak istediğini belirten Karakuş, “Bizler üzerinde 4706 sayılı kanuna göre yazısı olan ve bizim için bir tuzak teşkil eden bu dilekçeyle başvuru yapmayacağız. Bizler Okmeydanılılar olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Kiracısı, ev sahibi ile birlikte tüm mahalle halkının birliğini sağlayarak barınma hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.

"Kentsel dönüşüm rant için yapılıyor"
Kentsel dönüşüm programına karşı dilekçe veren Okmeydanı halkı, ETHA'nın sorularını yanıtladı.

“Bütün İstanbul Kentsel dönüşüm tehdidi altında herkes güzel sağlıklı konutlarda oturmak ister ama öncelikle haklarımızı vermelerini istiyoruz” diyen Altındağ Özcan, “Yetkililer bu konular hakkında hiç açıklama yapmıyorlar, mahalle sakinleri olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Birazdan hazırlamış olduğumuz dilekçeleri vereceğiz. Belediyeye bizler yapılan bu planlamaya dilekçelerimizle itiraz edeceğiz, evlerimizin yıkılmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Ozan Gergin ise “Kentsel dönüşümle beraber buradaki tüm evlerin durumu çok kötü kentsel dönüşüm kelime olarak iyi olabilir ama bunu rant ile yapınca hiç de o kadar güzel olmuyor” dedi. “Asıl sıkıntılar rantla başlıyor. 5 katlı binam var onu yıkıp yerine bir daire alabiliyorum ve diğerleri evsiz kalıyor” diyen Gergin, “Bizler Okmeydanı halkı olarak birlikte ortak eylemsellikler örgütleyerek sesimizi daha bir gür duyurmaya çalışıyoruz. Bugün de burada dilekçelerimizle sesimizi duyuracağız” diye konuştu.