Okmeydanı halkı kentsel dönüşüm talanına karşı sokaktaydı

Okmeydanı halkı, "kentsel dönüşüm" adı altında yapılan yıkımlara tepki gösterdi, "Okmeydanı Sulukule olmayacak, barınma hakkımıza sahip çıkacağız" dedi.

Okmeydanı'nda yüzlerce kişi, "kentsel dönüşüm" adı altında yapılan yıkımlara karşı sokağa çıktı. Barınma hakkına sahip çıkacaklarını belirten emekçi halk, "Okmeydanı Sulukule olmayacak" mesajını verdi.

ETHA’nın haberine göre, Okmeydanı Tapu ve Plan Takip Komisyonu'nun çağrısıyla yüzlerce kişi akşam saatlerinde Dikilitaş Parkı'nda toplandı. "Rant için değil halk için plan. Barınma hakkımıza sahip çıkıyoruz" yazılı pankart açan halk, uzun süre mahalle içinde yürüyüş yaptı. Yürüyüşe kadınların katılımı dikkat çekerken, "İşgalci değil hak sahibiyiz. Parasız tabu hakkımızdır", "Barınma hakkımıza sahip çıkıyoruz", "Topbaş şaşırma, sabrımızı taşırma" yazılı dövizler taşındı, sloganlar atıldı.

Okmeydanı'na sahip çıkan semt sahipleri, Piyalepaşa Semt Konağı'nın önüne geldiğinde bir açıklama yaptı. Komisyon adına yapılan açıklamada, Okmeydanı'nın da "kentsel dönüşüm" adı altında yıkım kapsamına alındığı belirtildi, "Bu planlara göre, Okmeydanı tamamen yıkılıp bir tarla haline getirilecek, caddeler ve sokakların yerleri yeniden belirlenecek. Plan hak sahiplerini büyük müteahhitlerin insafına teslim etmektedir" denildi.

Beyoğlu Belediyesi'nin "kimse mağdur edilmeyecek" iddiasıyla halkı ikna etmeye çalıştığı anımsatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Haklarımızı garanti altına alacak bir protokol yapılmadan uygulanacak bu kadar karışık bir kentsel dönüşüm projesini kabul etmek demek, kuzuyu kurda teslim etmek demektir. Plan yapma sırasında, bizi gerçek anlamda söz ve karar süreçlerine katmadan, büyük müteahhitlerin istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak yapılan bu tepeden inme rant planlarını kabul etmiyoruz. Okmeydanı halkı olarak protokol talebimiz kabul edilmediği sürece 1988'de yapılan tepeden inme planları nasıl bozduysak, bu planı da bozmak için bütün meşru ve yasal haklarımızı kullanarak mücadele edeceğiz."

Sağlıklı ve yaşanabilir bir kent için kentsel dönüşümün ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak siyasi iktidar kentsel dönüşümü halkın insanca yaşayabileceği bir kent için değil, kent rantını sermayeye peşkeş çekmek için yapmaktadır. Bizler Okmeydanılılar olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Kiracısı, ev sahibi ile birlikte tüm mahalle halkının birliğini sağlayarak barınma hakkımızı sonuna kadar savunacağız" denildi.