'Oğlumu rüşvet vermediği için öldürdüler'

Van’ın Çaldıran ilçesinde sınırı geçerek mazot getirmek isterken askerler tarafından vurularak katledilen 15 yaşındaki Vesim Zengin’in babası Mehmet Reşit Zengin, oğlunun jandarmalara rüşvet vermediği için öldürüldüğünü iddia etti.

Birgün'den Sevgim Denizaltı'nın haberine göre Van’ın Çaldıran ilçesinde sınırı geçerek mazot getirmek isterken askerler tarafından vurularak katledilen 15 yaşındaki Vesim Zengin’in babası Mehmet Reşit Zengin, “Bir uzman çavuş oğlumdan rüşvet istemiş, oğlum vermemiş. Oğluma ‘para vermezseniz sizi vururum’ demiş asker. Oğlumu rüşvet vermediği için vurdular, sonra da İran sınırına götürüp canlı canlı gömdüler” dedi.

Baba Zengin, askerlerin açtığı ateşten kurtulmayı başaran 18 yaşındaki M.A. ve Çaldıran Toprakseven Köyü muhtarı Şakir Gümlüce dün emniyete olayla ilgili ifade verdi. Zengin’in ailesi ve köylüler, ifadelerinde çocuğun Türkiye sınırları içinde Türkiye askerleri tarafından vurulduğunu, sonra da İran tarafına götürülerek gömüldüğünü belirterek şikayetçi oldu.

"Kan izlerini takip ettik"
Emniyette ifade işlemlerinin ardından BirGün’e konuşan acılı baba, şunları söyledi: “Oğlum, 18 yaşındaki M.A ile birlikte mazot için sınırı geçmek istemiş. Sınırda Hangedik 172 nolu karakoldan bir uzman çavuş rüşvet istemiş. Onlardan önce gelen bir grup rüşveti verip rahatça geçmiş sınırı. Oğlum para vermeyi kabul etmemiş. Uzman çavuş, ‘para vermezseniz sizi vururum’ demiş. Çocuklar bunlar, akılları erse rüşvet verirlerdi. Biz silah seslerini duyduk. M.A. köye dönmeyi başardı, benim oğlum gelmedi. Sabaha kadar onu aradık. Sonra kan izlerini takip ettik, İran tarafında bulduk oğlumu. Sürükleye sürükleye oraya götürmüşler. Bir kolu dışarıdaydı, gömleği kan içindeydi, üstüne toprak, taş atmışlar. Oğlumu canlı canlı gömmüşler, öyle düşünüyorum. Bir kolu dışarıdaydı çünkü. Bizim ona Vesim diye seslendiğimizi duymuş, bir kolunu dışarı çıkarmış, ama çıkamamış çukurdan.”

"Askerler bizi istemiyor"
Baba Zengin, sınır ötesinden mazot getiren çocukların günde 30-40TL kazanabilmek için bu işi yaptığını, askerlerin ise kendilerine verilen yüklü miktarda mazot karşılığında buna göz yumduğunu anlattı. Sınırda sürekli insanların öldüğünü belirten Zengin, askerlerin onlara köylerinde de yaşam hakkı tanımadığını dile getirdi. Zengin, “Bizim köyümüz sınırdadır. Biz hayvancılıkla geçiniyoruz, başka çaremiz yoktur. Askerler köpeklerini sürümüze sokuyor, hayvanlarımızı köpekler parçalıyor. Bize sürekli ‘burası yasak bölge, giremezsiniz’ diyorlar, ama biz bu hayvanları otlatmak zorundayız. Hayvan beslemezsek ne yaparız? Bize olmadık hakaretlerde bulunuyorlar, köyü boşaltmamızı istiyorlar, yetmedi çocuklarımızı öldürüyorlar” diye konuştu.

Öte yandan İnsan Hakları Derneği, Van Barosu ve Mazlum-Der üyelerinden oluşan bir heyet, dün incelemelerde bulunmak üzere köye gitti. Heyet, Zengin’in ailesiyle, Kaymakam’la ve Belediye Başkanı’yla görüşerek raporunu hazırlayacak. Rapor önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.