ODTÜ Gökçek’e karşı birleşti

ODTÜ’lüler mezunuyla, öğrencisiyle Melih Gökçek’in okullarına yaptığı piyasacı talancı saldırıya karşı set örme kararı aldı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ODTÜ'ye yönelik saldırılarına karşı bugün saat 12.30'da ODTÜ Mezunlar Derneği bir basın açıklaması düzenledi. ODTÜ Kültür Kongre Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasını ODTÜ MD Yönetim Kurulu adına Himmet Şahin okudu. Açıklamada Gökçek'in 16 Temmuz 2008 tarihinde ODTÜ kampusundaki 45 binanın "uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskân belgesi bulunmadığı" gerekçesiyle 1 milyon 800 bin YTL para cezası kestiğini hatırlattı.

"Saldırı tamamen ideolojik"
Gökçek'in, ODTÜ'deki yapıların imarıyla ilgili olarak Çankaya Belediyesi'ne ikazda bulunduğu fakat Çankaya Belediyesi'nin gerekli işlemi yapmaması sonucu yetkinin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini gerekçe göstererek ODTÜ arazisinin %40'ını almaya kalktığını belirten Şahin, Gökçek'in bu davranışının tamamen ideolojik olduğunu bunun cumhuriyetin aydınlanmacı, bilimsel, ahlaksal, yönetsel ve estetik değerlerine karşı bir saldırı olduğunu ekledi.

Gökçek'in bir önemli özelliğinin de yerel yönetimlerde rant uğruna çağdaş şehirciliği katletmek ve böylelikle sağlıksız kentleşmenin mimarı olmak olduğunu söyleyen Şahin, ODTÜ'lülerin kişisel çıkarlar ve rant anlayışının karşısında bir set olduğunu ve ODTÜ'lülerin Gökçek'in haksız saldırılarına karşı inançla karşı koyacaklarını da ekleyerek sözlerine son verdi.

Himmet Şahin'in ardından söz alan bir ODTÜ öğrencisi de Gökçek'in zihniyetini tanıdıklarını, bunun AKP'nin piyasacı talancı zihniyetinin en açık örneklerinden biri olduğunu belirterek, ODTÜ'lülerin yerel seçimlerde İ.Melih Gökçek'e karşı bir set öreceklerini ve memleketin ilerici, aydınlanmacı değerlerini savunacaklarını söyledi.

"Lümpen kentleşme"
TMMOB Şehir Plancıları Odası Tarık Şengül de Gökçek'in bir kentleşme zihniyetinin temsilcisi olduğunu, kelimenin gerçek anlamıyla lümpen kentleşme anlayışının, hiçbir şey üretmeden tüketerek yaşamanın giderek yaygınlaştığını Türkiye'nin de günümüzde hiçbir değer üretmediğini ve sadece geçmişte ürettikleri değerleri tükettiğini ve buradaki pozisyonda tüketilen değerin ODTÜ olduğunu vurguladı. Bu anlayışın, kentlerin nefes aldığı yerlere gökdelenler diktiğini ve ODTÜ'de de bunun yapılmak istendiğini söyleyen Şengül, işin içinde küçük ve orta sermayenin değil büyük sermayenin olduğunu ve başta başbakan olmak üzere mecliste kamusal alan pazarlığı yapıldığını söyledikten sonra TMMOB'un bu saldırıya karşı bir taraf olacağını ve mücadelelerini sürdüreceklerini ekledi.

ODTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Şahin, ODTÜ tarihinde yaşanan benzer dayanışma örneklerinin Gökçek'e karşı da oluşturulması gerektiğini belirtti ve Gökçek'siz bir Ankara dileyerek basın açıklamasını sonlandırdı.