Necmettin Erbakan Üniversitesi yeni adından rahatsız

AKP'nin önerisiyle ve üniversite bileşenlerinin görüşü alınmadan ismi "Necmettin Erbakan Üniversitesi" olarak değiştirilen Konya Üniversitesi'nde pek çok kişi bu oldu-bittiden rahatsız.

AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz’un Şubat ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine, Konya Üniversitesinin adının, “Necmettin Erbakan Üniversitesi” olarak değiştirilmesini öngören yasa önerisini vermesinin ardından öneri yasalaşarak Nisan ayında üniversitenin adı “Necmettin Erbakan Üniversitesi” olarak değiştirilmişti. Üniversite tarafından bir değişiklik teklif edilmemesine karşın AKP hükümetinin üniversite adını değiştirmesi, üniversitenin pek çok biriminde huzursuzluk yarattı.

Öğretim elemanları endişeli
Üniversitede görüştüğümüz kimi öğretim elemanları akademik yaşantılarına Selçuk Üniversitesinde başladıklarını, kendilerine hiç sorulmadan Konya Üniversitesi bünyesine alındıklarını, şimdi de çalıştıkları kurumun adının Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirildiğini belirtiyorlar. Öğretim elemanları ayrıca ulusal ya da uluslararası yayınlarında “Necmettin Erbakan Üniversitesi” adıyla yayın yapacakları için kaygılı olduklarını, bu kaygının da özellikle ulusal düzlemde kendilerine yönelik bir önyargı oluşacağı düşüncesinden kaynaklandığını ifade ediyorlar.

Akademik personelin bir endişesi de üniversitenin akademik kariyer açısından tercih edilen bir üniversite statüsüne geçmesinin olanaklı olamayacağı böylece de öğretim elemanlarının bir süre sonra tek tipe dönüşeceği yönünde.

Öğrenciler değişimden rahatsız
Eğitim Fakültesi öğrencileri “Selçuk Üniversitesi” tercihinde bulunmalarına karşın, bir süre sonra “Konya Üniversitesi” öğrencisi olduklarını, şimdi de “Necmettin Erbakan Üniversitesi” öğrencisi olarak mezun olacaklarını belirterek rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Birinci sınıf öğrencileri ise bu değişimin onları nasıl etkileyeceği konusunda bir düşüncelerinin olmadığını belirtiyorlar. Ancak üniversitede görüştüğümüz öğretim elemanları bundan sonraki yıllarda üniversiteyi tercih edecek öğrenci sayısında bir düşüş yaşanacağı, bu durumun öğrenci kalitesini de olumsuz etkileyeceği endişesindeler. Ayrıca bu sürecin tek tip öğrenci profili yaratacağı kaygısı da dile getiriliyor.

Üniversite yönetimi bile kolay kabullenemedi
Görüştüğümüz üniversite çalışanları, üniversite tarafından böylesi bir değişiklik teklif edilmediğini, üniversite yönetiminin bile bundan çok memnun olmadığını belirtiyorlar. Üniversite adından “Konya” sözü çıkarılmasına karşın üniversiteye asılan tabelalarda ve web sitesinde “Necmettin Erbakan” adının küçük puntolarla yazılıp “Konya” sözcüğünün daha büyük puntoyla varlığını koruyor olması bu rahatsızlığın bir göstergesi.

(soL - Konya)