Mühendisler altın tüccarına dur dedi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Eldorado Gold madencilik şirketi Başkanı Paul W. Wright hakkında, “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yargı görevi yapanı etkileme” iddiasıyla dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, Uşak'ın Eşme ilçesinde işletimi gündeme gelen altın madeni projesinin, halkın büyük tepki gösterdiği, hakkında onlarca dava açılan ve son olarak Danıştay 6. Dairesi'nin kapatılmasına karar verdiği bir konu olduğu belirtildi. Ayrıca şirketin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesi, 06.04.2006 deneme izni ve 06.04.2007 açılma ruhsatının yüksek mahkemelerce değişik tarihlerde Danıştay kararlarıyla hukuka aykırı bulunduğu kaydedildi.

Eldorado Gold (Eldorado Gold Corporation) Madencilik Şirketi Başkan ve Baş Murahhas Azası Paul W. Wright'ın, buradaki projeye ilişkin olarak "Danıştayın yürütmeyi durdurma kararlarını tanımayarak, 'Hükümet ile görüşmelerimiz sürüyor, en kısa zamanda faaliyete geçeceğiz' şeklinde beyanlarda bulunduğu" ifade edildi.

Ülkemiz sahipsiz değil!
Açıklamada, madenin kapatılmasından birkaç ay sonra, 8 Kasım 2007'de Paul W. Wright imzası ile Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e bir mektup yazıldığı söylendi. Bu konuyla ilgili olarak "Mektupta, kendisini olmayan bir kurulun (Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yabancı Sermaye Danışma Kurulu) üyesi olarak tanıtan Paul W. Wright, 'nüfuzunu' kullanmak suretiyle mahkeme kararını eleştirerek, madenin yeniden açılmasını istemiştir" ifadelerine yer verildi.

Çevre Mühendisleri Odası, "Odamız, konuyu bir suç duyurusu ile yargıya taşırken, hukuka ve bilime olan saygıyı bir kez daha bilince çıkarmayı amaçlamakta, ülkemizin sahipsiz olmadığını, halka rağmen hiçbir uygulamanın ve girişimin başarı şansının bulunmadığını belirtmek istemektedir" sözleriyle kararlılığını ortaya koydu.