Mücadele ‘özel’ dinlemiyor

Maltepe Üniversitesi öğrencileri ulaşım sorunlarına çözüm bulunması için dün büyük bir yürüyüş düzenledi. Eylem, bir özel üniversitede düzenlenen en kalabalık eylemlerden biri oldu.

soL Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Anadolu yakasında bulunan Maltepe Üniversitesi’nde dün büyük bir eylem düzenlendi. Ulaşım sorunlarına çözüm bulunmasını isteyen öğrenciler, özel üniversitelerde alışık olunmayan kalabalıkta bir eyleme imza attılar.

Üniversite yönetiminin, 1,5 TL olan servis ücretini aylık 110 TL’ye çıkarmasının ardından öğrenciler tepki göstermiş ve fiyat 70 TL’ye düşürülmüştü. Ancak öğrenciler bu fiyatı da kabul etmeyip, servise para vermeyi reddedince dün üniversite yönetimi skandal bir uygulamaya imza atarak servisleri iptal etmişti. Servislerin iptal edildiğini bilmeyen yüzlerce öğrenci Maltepe Köprüsü üzerinde saatlerce beklemiş ve derslerine gidememişti.

Öğrenciler, sorunlarının çözümü için dün üniversite kampüsü içerisinde büyük bir yürüyüş düzenlediler. Fakültelerin tek tek dolaşılarak hazırlanan bildirinin okunduğu yürüyüş, Rektörlük binası önünde son buldu.

Gazetemize bilgi veren Maltepe Üniversitesi’nden bir öğrenci, ”Bizler ringlerin ücretsiz olması gerekirken, yasal olmayan bir biçimde ücretli halde olmasından, daha sonrasında ringlerin ücretsiz yapılıp sayılarının azaltılmasından ve ardından ringlerin tamamen kaldırılmasından, yerine İETT otobüslerinin konmasından, Maltepe Üniversitesi’ndeki ulaşım sorununun hiçbir şekilde çözülememesinden, öğrencilerin önerilerinin rektörlükçe dikkate alınmamasından şikayetçiyiz” dedi.

Konuştuğumuz öğrenci “Ringlerin ücretsiz olmasını ve sayılarının azaltılmamasını, ulaşım sorunlarının çözümlenmesini talep ediyoruz. Kantin ve yemekhanedeki ücretlerin Türkiye genelindeki üniversitelerin ortalamasına çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Eyleme katılımın yoğun olması üzerine, Rektör Yardımcısı, temsilci olarak 10 öğrenci ile konuşmayı kabul etti. Görüşmede, gelecek hafta tüm öğrencilerle okul yönetiminin birlikte toplantı yapması kararı alındı.

Öğrenciler “yönetmelikte ulaşım bedellerinin kayıtta ödenen para içine dahil olduğu ve haksız yere ücret alındığını” bildirdiler.

Üniversitenin öğretim üyeleri de dersleri iptal ederek eyleme destek verdiler.