Modalılar "gericiliğe karşı" birleşti

Moda İskelesi'nde başlayan içki yasağını her Cuma protesto eden Modalılar, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplantı yaparak, protestoya ve iskeledeki Beltur işletmesinin giderek sertleşen tavrına dair konuştu.

soL (HABER MERKEZİ) Tarihi Moda İskelesi'nde uygulanan içki yasağını her Cuma günü içki içerek protesto eden Modalılar, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplantı düzenleyerek eylem programı ve eylemlerin içeriği hakkında değerlendirmede bulundu. Modalılar toplantıya yoğun ilgi gösterirken, Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Kavukçuoğlu ve bazı basın çalışanları da toplantıya katılım gösterdi.

Protesto gösterilerinin yayınının yine Facebook olması karara bağlanırken, toplantıda, içki yasağının sadece içki içerek değil sembolik olarak fener gibi aletlerle "ışık" yayarak da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre protesto başlığı" Moda'yı yobazlara bırakmayacağız. Işığını al da gel" olarak belirlendi.

Eylemler gerciliğe, piyasacılığa ve liberalliğe karşı gerçekleştirilecek
Toplantıda, eylemlerin içeriğinin siyasallaşmasına değinildi. Eylemlerin sadece içki yasağına değil, bu yasağın oluşmasına ön ayak olan ve iskelenin Belediye'ye bağlı Beltur A.Ş'ye devriyle gözler önüne serilen "Kamu alanlarının piyasalaşmasına, kamusal alanda yüzünü gösteren gericileşmeye ve siyasi alanda bunlara olanak tanıyan libarelleşmeye" karşı örmenin zorunluluğuna değinildi. Eylemlerin, AKP'nin gerici politikalarına ve emperyalizmin ülkedeki görünümüne de ışık tutması toplantıda altı çizilen noktalar arasında yer aldı.

Toplantıda Moda sakinlerinin protesto eylemlerinin organizasyonu ile ilgili komite kurulması da gündeme getirilirken, eylemlerin kolektif bir biçimde yürütülmesinde karar kılındı.

Dava tüm Modalılara açıldı
Toplantı da özellikle iskeledeki son protesto gösterisinde gözaltına alınan Tonguç Koç'un hakkında açılan dava gündeme getirilirken, Koç, yaptığı konuşmada davanın sadece kendisinin değil, tüm Modalıların ve gerici yasaklara karşı gelenlerin davası olduğunu belirtti. Koç, Cuma eylemlerine katılan eylemcileri dava gününde adliye önünde bir araya gelmeye çağırdı. Tonguç Koç'a Beltur A.Ş avukatları tarafından "içkili gösteri yapma, taşkınlık ve çevreye zarar verme" gerekçesiyle açılmıştı.

Modalılar toplantı sonunda, bir dahaki sefere 10 Eylül Çarşamba günü bir araya gelme kararı aldı.

Toplantıya katılan Modalılar daveti olumlu karşılarken, Tonguç Koç'a yapılan tehdit ve gözaltından sonra eylemlerin daha da siyasallaşacağı gözlemlendi.