"Moda'da siyasal tavır gerekli"

Moda İskelesi'nde uygulanan içki yasağının protestosunda gözaltına alınan Tonguç Koç, mücadelenin seyri hakkında açıklamalarda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Tonguç Koç, Modalıların tepki gösterdiği ve yobazlığın iradesi olarak gördüğü içki yasağını, Moda İskelesinde düzenledikleri içkili eylemlerle yaklaşık bir buçuk aydır her Cuma protesto ediyor. Ancak, son protesto eyleminde, Modalıların protestosunu örgütleyen Tonguç Koç'un gözaltına alınması dikkatleri tekrar yasağa çevirirken, Pazar günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir araya gelen Modalılar, eylem programları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

soL gazetesi olarak, toplantı ve içki yasağında sembolize olan gericiliğe karşı mücadele hakkında Tonguç Koç ile sohbet ettik.

Koç, son toplantının, daha önce düşünülmüş bir şey olduğunu söylerken, eylemliliğin başından beri insanların protestolara kolektif bir şekilde katılmasını istediğini kaydetti. Koç, "İşin gerçeği burada Donkişotluk yaptım" derken, son toplantıda bu konunun üzerine gidildiğini ve eylemlerin nasıl kitleselleştirileceği üzerine konuşulduğunu aktardı.

Toplantıda modalıların görüşlerini sunduğunu belirten Koç, "Toplantıda, Moda İskelesi'ndeki içki yasağına sadece karşı çıkma dışında, siyasal bir tavır almanın önemli olacağını söyledik. Bu öneri kabul gördü" dedi.

Facebook üzerinden gerçekleşen tartışmalarla, konunun gündeme gelmesinde başarı sağlandığını kaydeden Koç, son toplantıda "Bu ideolojik bir tavırdır. Burada insanlar bir araya gelmelidir" diye konuşulduğunu söyledi.

"Yobazlığa karşı çıkmanın siyasal çerçevesi belirlenmeli"
Türkiye'de emperyalist bir proje uygulandığını belirten Koç, liberallerin ve yobazların bu noktada buluştuğunu ve bir cepheleşmenin gündeme geldiğini vurguladı.

Gerçekleştirilen toplantıda eylemlere nasıl yön verileceğinin tartışıldığını belirten Koç, 10 Eylül Çarşamba 19.30'da bir araya gelme kararı alındığını, protesto gerçekleştiren Modalılar arasında Çalışma komitesi olmayacağını aktardı.

Etkinliklerin toplantıya gelen ve gelmek isteyen insanlar tarafından kararlaştırılacağını ifade eden Koç, "Mesele bu eylemlerin daha geniş kesimlerce daha etkili bir şekilde nasıl gerçekleştirileceğidir" dedi.

Protesto eylemlerine katılan modalıların her birinin siyasal bağlantıları olduğun söyleyen Koç, Kemalistlerin ve sosyalistlerin eylemlere katıldığını ifade etti.

Moda'da seçim hazırlığı gündeme geldi
Kendisinin toplantıda modalılar tarafından belirlenecek bağımsız bir belediye başkanlığı önerisinin olduğundu belirten Koç, "Bu ütopik bulundu. Ama bizim hareket başladığı zaman da ütopik bulunmuştu. Aslında bir fırsat var. Bu fırsat, önümüzde bir yerel seçim olması ve insanların siyasallık yaşaması..." dedi.

Koç, yerel seçimlerde bağımsız olarak düzen dışı çıkış yapmak üzere kazanma olasılığı olan adayların bu dönemde önem kazanacağını söylerken, "Moda iskele mücadelesine destek verenler, Kemalistlerinden TKP'ye herkesin kendi çevresine iradi müdahalesi olanlardır. Eğer seçimlerde böyle bir aday olabilirse bu gerçekten devrimci bir tarz olur" açıklamasında bulundu.

Yerel seçim döneminde Modalıların ortak aday belirlemesinin tavır almayı dayatacağını söyleyen Koç, " Belki bu iddia tekrar gündeme gelecektir. Şu andan sonra kolektif bir duruş sergilenecekse bence en önemlisi bu... Bu toplantıya katılanlar böyle bir iradeyi gösterecekler. Deniz Kavukçuoğlu, gazetesinde bu olanakları kullanacaklarını söyledi. Bazı yayın organlarının istihbarat bölümleri de bu konuyla ilgileniyor" idedi.

Bu sefer iskele önünde değil Adliye önünde
Eylemler sırasında oluşmuş 2 dava dosyasının bulunduğunu söyleyen Tonguç Koç, Beltur yetkililerinin eylemlerden birisi sırasında hakkında "çevreye rahatsızlık verdiği" gerekçesi ile şikayette bulunduğunu aktardı.

Modalıların iskele önünde birleştikleri şekilde bu davada da birleşeceklerini söyleyen Tonguç Koç, sözkonusu davalar sırasında adliye önlerinin Modalıların toplanma yeri olması gerektiğini ifade etti.