Marmaray kazısı Topkapı Sarayı’nı çatlattı

Marmaray kazıları nedeniyle Topkapı Sarayı’nın surlarında çatlaklar oluştu. Kültür Bakanlığı acil toplantı çağrısında bulundu. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi kapatılabilir.

Boğazda suların altından ulaşım sağlayacak olan Marmaray projesi için yapılan çalışmalar, Topkapı Sarayı’nda çatlaklara neden oldu. Saray kompleksinin altından geçen tünel kazısı nedeniyle Sur-u Sultani olarak bilinen tarihi yapılarda büyük çatlaklar meydana geldi.

Radikal gazetesinden Muhittin Danış’ın haberine göre Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Koruma Kurulu’nu acil toplantıya çağırdı. Yetkililerden bilgi alan Bakan Günay’ın gündeminde tarihi eserleri tahliye etmek ve müzeyi kapatmak var. Günay’ın olası çökme ve can kaybı ihtimalini göz önüne alarak bir an önce müzenin kapatılmasını istediği de söyleniyor.

Habere göre ne yapılacağına müzede inceleme yapan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden heyetin hazırlayacağı rapora göre karar verilecek.

Marmaray projesini yürüten firmadan mühendisler de müzedeki çatlakları yakından inceliyor. Çatlaklara yerleştirilen çok sayıda monitör aracılığıyla çatlakların nasıl genişlediği takip ediliyor.

Topkapı Sarayı’nın ana bölümündeki zarar ise henüz bilinmiyor. Ancak yetkililer bu kısmın da zarar görmüş olması olasılığının yüksek olmasından dolayı korkuyor. Tünel kazısının ikinci yönünün kazı çalışmalarına yeni başlanmış olması da endişeleri artırıyor.

(soL - Haber Merkezi)