Mahkemeden ceza bakanlıktan ödül

İzmir’de aidatlarını ödeyenle ödemeyen öğrencileri ayırarak yaka kartı uygulaması başlatan okul müdürü Hakkı Kırda aleyhinde dava açan öğretmen Mehmet Lütfi Tekdemir, açtığı davaları kazandı.

soL (İzmir) Karşıyaka'daki Cemil Akyüz İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Mehmet Lütfi Tekdemir, yaka kartı uygulamasına karşı çıktığı için kendisine düşük sicil notu veren, kendisini fitne fesat çıkarmakla suçlayan okul müdürü Hakkı Kırda aleyhinde açtığı davaları kazandı.

Mahkeme kararıyla, verilen düşük sicil notu iptal edilen Tekdemir, manevi tazminat davasını da kazandı, mahkeme ayrıca müdür Kırda'yı 1000 TL tazminat ödemeye mahkûm etti.

Geçtiğimiz yıl Cemil Akyüz İlköğretim Okulu'nda Okul Aile Birliği her öğrenci velisinden dönemlik en düşük 25 TL alınmasını kararlaştırmış, bu uygulamayla birlikte aidatı ödeyen öğrencilerin yakalarına kokart takılmaya başlanmıştı.

Aidat veren-vermeyen öğrencilerin ayırt edilmesi için başlatılan uygulamanın, öğrencileri aşağıladığını savunan öğretmenler uygulamaya tepki göstermiş, bazı öğretmenler sınıflarında kokart takılmasını yasaklamıştı. Bu sırada okul idaresi ve aile birliğinin "Para veren öğrencilere kokart takalım" önerisini doğru bulmadığını belirtip alınan karara şerh koyup tepki gösteren Eğitim-Sen üyesi üç öğretmenin tayini çıkarılmış ve kötü sicil verilmişti.

Bu uygulama üzerine Mehmet Lütfi Tekdemir, Üçüncü İdare Mahkemesi'ne başvurarak, okul idaresini eğitim ve öğretim ile bağdaşmayan tutum ve davranışları yüzünden uyardığını, bu nedenle de müdürün taraflı davrandığını, 2007 yılında ilköğretim müfettişlerinin yaptığı teftişte 92 (çok iyi) puan ile değerlendirildiğini belirterek, sicil notunun iptalini istedi. İdare Mahkemesi verilen düşük sicil notunu iptal ederken, Sulh Hukuk Mahkemesi de müdür Kırda'yı öğretmen Tekdemir'e 1000 TL tazminat ödemeye mahkûm etti.

Takipçisi olacağız
Kokart uygulamasının ardından açılan soruşturma sonunda 3 öğretmen 2007 Aralık'ta sürgün edilirken, 2008 Mart ayına kadar görevini sürdüren Müdür Kırda aynı ilçedeki Kazım Dirik İlköğretim Okulu'na müdür olarak atandı. Görev yeri değiştirilen öğretmenlerden Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Sekreteri Mehmet Ali Tunç, "Bu soruşturmanın ardından Okul Müdürü Hakkı Kırda yine müdür olarak başka bir okula atanmıştır. Yani onurlandırılmıştır, yanlış uygulamaya karşı çıkan bizler ise cezalandırıldık. Bu bizi vicdanen yaralıyor. Çünkü Müdür Kırda idari olarak herhangi bir ceza almamıştır. İki mahkemeyi de kazanan arkadaşımız Tekdemir, Kırda hakkında idari işlem yapılması için dilekçeyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Sonucunu merakla bekliyoruz, takipçisi olacağız" dedi.