Kuvarsite karşı topyekün mücadele

Tekirdağ’ın Saray ilçesi’ne bağlı Güngörmez köyünün dibine kurulacak kuvarsit ocağına büyükşehir belediye başkanından Saray belediye başkanına, bilim insanlarından köylüsüne karşı herkes karşı. Ormanlarının yok olmasını istemeyen halk, dün halaylı yürüyüşlü büyük bir eylem yaptı.

Rıfat Doğan-soL

Saray ilçesine bağlı Güngörmez köyünün sadece 2 kilometre uzağında kurulmak istenen ve ruhsatı alınan kuvarsit ocağına karşı dün halk Saray Doğayı Koruma Derneği öncülüğünde doğa yürüyüşü yaptı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü yanı sıra Kuzey Ormanları Savunması grubunun da destek verdiği eyleme binlerce kişi katıldı.

Yürüyüşün ardından köy meydanında halaylar eşliğinde bilgilendirme toplantısı yapıldı ve işletemeye açılmak istenen kuvarsitin tehlikelerine dikkat çekildi.

Kuvarsit tozunun tedavisi yok
Toplam 1158 hektar üzerinde işletemeye açılacak kuvarsit ocağı için ÇED süreci bekleniyor. Köy meydanında yapılan toplantıda ÇED raporunda değinilmeyen tehlikelere de dikkat çekildi. Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Muzaffer Eskiocak, kuvarsit ocağının yaydığı tozun tedavisinin bulunmadığını, normalden 3 katı verem hastalığı yaydığını ve kanser hastalığına yol açtığını belirtti. Eskiocak, kot taşlama işlerinde kullanılan ve işçilerin ölümüne yol açan tozun bu toz olduğunu kaydetti.

İSKİ korumasındaki dereler tehlikede
Jeoloji Mühendisi Haldun Okuroğulları da, su havanın kirleneceğini ormanların yok olacağını belirterek, İSKİ koruma havzasında bulunan derelerin kuvarsit işletmeleri nedeniyle bu ocaktan çıkan suların dere suyuna karışarak büyük bir tehdide yol açacağını kaydetti. Kirli suların barajlarda birikeceğini de söyleyen Okuroğulları bunun İstanbul için de büyük bir tehlike anlamına geldiğini dile getirdi.

Herkes kuvarsite karşı
Toplantıda söz alan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Güngörmez Köy Muhtarı Şefik Akdere, Bahçeköy Muhtarı Erdoğan Orhan, Saray Doğayı Koruma Derneği Turgay Karabudak aynı noktalara dikkat çeken konuşmalar yaptı. Kuzey Ormanları Savunması’ndan Onur Akgül, köylünün yanında olduklarını ifade etti ve 27 Nisan’da yapacakları Marmara Bölge Forumu’na çağırdı.