Kütahya'da çocuğa Hayme Ana adı koyma kampanyası!

Kütahya Valiliği, "20 Eylül tarihine kadar, Kütahya merkez ve tüm ilçelerde yeni doğacak kız evlatlarına 'Hayme Ana' ismini koyacak ilk 3 aileye, ismini açıklamayan bir iş adamımızın karşılayacağı birer küçük altın hediye edeceğiz" şeklinde garip bir kampanya başlattıklarını duyurdu.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi olan “Devlet Ana” diye bilinen Hayme Ana'nın isminin yaşatılması adına Kütahya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından, “Kızımın Adı Hayme Ana Olsun Projesi” başlattı. Kütahya'da kızının ismini "Hayme Ana" koyan ailelere birer küçük altın hediye edileceği duyuruldu.

soL yazarı Alper Birdal, "Türkiye’den kaç Hayme Ana çıkar?" başlıklı yazısıyla garip uygulamayı ele aldı.

"Vali 'olur' verince biz de projeyi başlattık"
Bu garip "proje" hakkında İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Mustafa Bakırdemir, “Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni”nde akıllarına geldiğini söyledi. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'ninde projeye “olur” vermesiyle bir gün içinde projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Bakırdemir, doğacak çocuğuna "Hayme Ana" koyacak aileler için, "Şu an il merkez ve bütün ilçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'mize bildirdik. Şu an bu müdürlüklerimiz takip ediyor” dedi.

"Şimdi sadece Hayme Ana için düzenledik"
Projenin aceleyle hayata geçirildiği için, şimdilik sadece “Hayme Ana” ile yetindiklerini telaffuz da eden Bakırdemir, şu sözleri sarfetti: "Proje şölen nedeniyle aceleye gelince hem hediye hem de tarihi şahsiyet sayısını az tuttuk. Şimdi sadece Hayme Ana için düzenledik. Hayme Ana, doğumlarda ebelik yapan bir kadın. 'Daha fazla çocuk, daha fazla güç' dercesine doğumları teşvik ediyordu. Hayme Ana gibi büyük bir şahsiyeti çocuklarımıza ismini vererek yaşatmak, atalarımıza olan değeri göstermek için bulunmaz bir fırsat.”

Bakırdemir, bu projenin bu yıl uygulamasını gördükten sonra, gelecek yıl Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Osman Gazi'nin ağabeyi Savcı Bey gibi isimlerin de teşviki amaçlı buna benzer projelerin üretileceğini ve Kütahya'da bu isimlerin yaygınlaştırmak istediklerini de söyledi.