'Kuşdili Çayırı yeşil alan olacak'

Kuşdili Platformu, doğal SİT alanı olan tarihi Kuşdili Çayırı’nın AVM ve otopark şeklinde imara açılmak istenmesini protesto etti.

Kuşdili Platformu doğal SİT alanı olan tarihi Kuşdili Çayırı’nın AVM ve otopark (yer altı-yer üstü) şeklinde imara açılmak istenmesini, Kurbağalıdere’nin binlerce yılda oluşturduğu doğal yatağının İBB tarafından değiştirilmek üzere oluşunu protesto etti. Kuşdili Çayırı’nın İmara açılmaması amacıyla 2007’den beri mücadele yürüten Kuşdili Platformu, İBB’nin yeni aldığı meclis kararı dahil olmak üzere, Kuşdili Çayırı’nda yapılaşma isteğinden vazgeçilmediğini gözler önüne serdi.Ayrıca, dere yataklarının belediyeler marifeti ile suni olarak değiştirildiğinde, yaşanılan felaketlere dikkat çekildi.

Kadıköy Eminönü İskelesi önünde buluşan Platfotm Çarsı'nın içinden geçerek Kuşdili Çayırı'na yürüdü. Yürüyüş esnasında, "AKP elini Kadıköy'den çek", "Ne AVM, Ne Park, Kuşdili Yeşil Kalacak" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Kuşdili Platformu adına mimar Arif Atılgan okudu:"Bir süre önce 'Kuşdili Kurtuldu', 'AVM yapılmayacak', 'Altı otopark, üstü yeşil alan olacak' gibi manşetlerle yerel ve ulusal basına taşınan Kuşdili Çayırı konusunda ne yazık ki ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur. Söz konusu maşetler gerçeği yansıtmamaktadır.

Her şeyden önce bilinmelidir ki, Kuşdili Çayırı'nda yaklaşık 200.000 m2 kapalı alanı içeren ve AVM'yi öngören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu 14/05/2012 tarihli imar planı hala geçerlidir. Bu planın durdurulması için Kuşdili Platformu olarak 5500 imzalı dilekçeye yanıt gelmemiştir.

Neden hala Kadıköy'ün raylı sistemle Üsküdar ve Bostancı'ya bağlanmadığı, eski iskelelerinin kullanılarak deniz ulaşımının canlandırılmadığı, cevap verilmesi gereken sorunlardır. Zira halen Kadıköy toplu taşıma anlamında 100 yıl öncesini yaşamaktadır.

Kuşdili Platformu olarak bizler, altı da üstü de toprak olan Kuşdili Çayırı'nı ve yatağı değiştirilmemiş Kurbağalı Dere'yi istemekteyiz.

Sonuç olarak bilinmelidir ki burası Kadıköy'ün son kalan boş alanıdır, imar veya otopark rantına asla kurban edilmemelidir."