Kuraklığa çözüm bulundu!

Kuraklık sonucu su seviyesinde 7 metrelik bir düşüşün yaşandığı Keban Barajı için, vaizler "yağmur duası"na çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Her yaz mevsiminde ortaya çıkan "yağmur duası" sahneleri, bu kez de Keban barajında görüldü. Diyanet İşleri'nin düzenlediği "görevde yükselme" eğitimine katılmak amacıyla Elazığ'ın Harput ilçesinde bulunan 89 vaiz ve 3 vaize, Keban barajındaki su seviyesinin geçen yılın bu zamanına göre 7 metre düştüğünü öğrenince, "yağmur duası" yaptılar. Vaiz ve vaizeler, Keban barajının üzerinde yaptıkları dua ile yağmur yağdıracaklarını ve barajın su seviyesinin yükselmesini sağlayacaklarını iddia ettiler.

Her susuzlukta aynı manzara
Kuraklık durumunda tüm illerimizde görünen benzer sahneler, geçen sene Ankara ve İstanbul'daki müftülükler tarafından tüm camilerde organize edilen "yağmur duası"na, üst düzey devlet yetkililerinin de katılımıyla doruk noktasına ulaşmıştı.

Güneydoğu Anadolu'nun oldukça sık rastlanan manzaralarından olan "yağmur duası", kimi zaman da illerdeki meteoroloji kurumları ile birlikte çalışarak yapılabiliyor. Geçtiğimiz yıl Antalya'daki bir kilisede "yağmur duası" yapıldığını öğrenen bir imam, meteorolojiden yağmurun yaklaşmakta olduğunu duyunca hemen "yağmur duası"na çıkmış, sonrasında da yağmuru kendisinin yağdırdığını iddia etmişti.

Susuzluğun çekildiği her dönemde karşılaşılan bu manzaralar, küresel ısınmanın etkilerini artırdığı son yıllarda daha çok görülmeye başladı. Su kullanımı konusunda herhangi bir düzenli programı olmayan Türkiye'nin, sadece nehirlerden kentlere su taşıma projeleri de sonuç vermiyor. Bu uygulama sonucunda en son olarak Melen çayı kurumaya yüz tutmuştu.

"Kuraklığın tek sebebi, küresel ısınma değil"
Kuraklığın bilimsel açıklamasını faydalı ama yetersiz gören Fethullah Gülen, 17 Ağustos 2007 tarihli Zaman gazetesinde, "Kürsü" başlıklı köşesinde, kuraklığın tek sebebinin küresel ısınma olmadığını, "insanların allaha yeterince kulluk etmeyişi"nin önemli bir sebep olduğunu yazarak, "yağmur duası"nın kuraklığın çözümü olduğunu iddia etmişti. Birçok ilahiyatçının da, kuraklık durumlarında "yağmur duası"nın gerekli olduğuna ilişkin açıklamalar yaptıkları biliniyor.

Bilimsel yöntemler "sudan" sebeplere takılıyor.
Yağmur yağdırılması için kullanılan bilimsel yöntemler ise Türkiye'de kabul görmüyor. Yağmur yağdırmak için kıllanılan yöntemlerden birisi, yağmur bulutlarının tohumlaması. Bu bilimsel yöntem, Çin, ABD, Rusya gibi ülkeler tarafından uygulanıyor. Bulutlara gümüş iyodür püskürtülerek su buharı yoğunlaştırılıyor ve böylece yağmurun yağması sağlanıyor. Son olarak 2008 Pekin Olimpiyatları'nda kullanılan yöntemle, sporcuların yağmura yakalanmadan müsabakaları tamamlamaları olanaklı kılınmıştı. Türkiye'de ise bu yöntem "verimsiz" olduğu gerekçesiyle yeterince kullanılmıyor.