Kümbetli Köyü’nde bir hayalet dolaşıyor!

soL (KARS) Yerel seçimlere çok kısa bir süre kala, Kars'ın merkezine bağlı Kümbetli köyünde seçim çalışmalarını yürüten TKP, köyde heyecan yaratmış durumda. Köyde yaşayan çiftçi Kemalettin Ertaş seçimlerde TKP'den İl Genel Meclisi üyeliğine adaylığını koyarken, köyün gençleri TKP'nin seçim ve sonrasında başarılı olması için güçlerini seferber etmiş durumda.

TKP Kars Belediye Başkanı adayı Özgür Devrim Kılıç, kentte önümüzdeki günlerde yapılacak yerel seçimlere yönelik çalışmalarını sürdürürken, TKP Kars İl Genel Meclisi adayı Ertaş'ın yaşadığı Merkez'e bağlı Kümbetli köyünde TKP dostu gençlerin çalışmaları büyük heyecan yaratıyor.

Köyün birçok genci seçimde TKP'nin seçimlerde daha fazla oy alması ve seçim sonrasında da kalıcı işler yapabilmek için tüm güçleriyle çalışmalarını yoğunlaştırırken, TKP köyde ev toplantıları ve görüşmelerle çalışmalarını sürdürüyor. TKP adayı Ertaş kendisinin bir sosyalist olduğunu söylerken, köyün çok fazla sorunu olduğunu vurguluyor ve "Kars'a nifak sokulmuş. Şovenizmi ön plana çıkarmışlar" şeklinde konuşuyor. Kars'ta siyasetin son yıllarda özellikle etnik temeller üzerinden yürütüldüğüne dikkat çeken Ertaş "Sosyalizmi, komünizmi de yıllarca yalan yanlış anlatmışlar insanlara. Sosyalizmde ailenin olmadığı filan söylenmiş. Sosyalizmin, haktan, hukuktan, adaletten, eşitlikten yana olduğunu kimse anlatmamış" diyor. TKP adayı Ertaş bir zamanlar köylerinin solun kalelerinden biri olduğuna dikkat çekerken, "bu köyde zamanında TSİP'e 500 oy çıkmıştır" diyor. Köylerinin sosyal devletten hiçbir şekilde yardım alamadığını söyleyen Ertaş, Kars'ta herşeyin satıldığını, üretimin olmadığını, gençliğin yok olduğunu, herkesin kooperatifte icralık olduğuna dikkat çekiyor. Köylülerin kendisinin adaylığını iyi karşıladığını ve kendisine hak verdiklerini söyleyen Ertaş, "Biraraya gelemiyoruz. Bunu yapmamız lazım" şeklinde konuşuyor. Ertaş, köylerinde ayakta kalma ve yaşama mücadelesi verdiklerini söylerken, "Yeşil kart almak için başvurdum. Bana kooperatife borçlusun, borcunu öde verelim diyorlar. Borcumu ödeyebilsem zaten neden yeşil kart isteyeyim diyor."

AKP köyün yollarını bile açmıyor
1153 seçmenin oy kullanacağı köyde TKP'nin seçim çalışmalarına katılan Fatih, köyün gençlerinin işsiz olduğundan, geleceklerinin olmadığından dert yanarken "Geçen seçimlerde bu köyden AKP'ye oy çıkmadı diye, köye uğramıyorlar, hiçbir şekilde hizmet getirmiyorlar" diyor. Bir önceki seçimde köyden AKP'ye oy çıkmadığı için, aylar boyunca kar altında kalan köye kar makinelerinin girmediğini, yolun girişinden devam ettiğini söyleyen köylüler, düzen partileri için "Seçimden seçime gelip, vaatler dağıtıp gidiyorlar" diyorlar.

TKP Kars Belediye Başkan Adayı Kılıç ve İl Genel Meclisi adayı Ertaş, köyde evlerde çeşitli toplantılar yaparak seçim çalışmalarını sürdürürken, köy halkı, işsizlikten, yoksulluktan şikayetçi. Kars'ta üretim yapan birçok fabrikanın kapatıldığını ifade eden köylüler, sütlerinin bir bardak çaydan bile daha ucuz hale geldiğini söylüyorlar. Kümbetli Köyü sakinlerin, daha önce bir gelir kaynağı olan hayvancılığın da, köylülerin hayvanlarını düşük fiyata satın alan cambazlara teslim edildiğini söylüyorlar. Köylüler, "bir taraftan hayvan borsası, bir taraftan belediye, bir taraftan cambazlar. Ne yapacağımızı şaşırdık" diyorlar. Pazarda geçinmek için hayvanını satamayan köylüler cambazlara satış yapmaya mahkum hale gelirken, Kars'ta artan tefeciliğe de dikkat çekiyorlar.

TKP Kars Belediye Başkan adayı Kılıç'a da çeşitli sorular yönelten Kümbetli köylülerden Yılmaz, "Kemal abinin hiçbirşeyi yoktur. O bu partiye gelmiş. Zengin zengine gidiyor sanki. Bizim de buna bir dur deme hakkımız vardır" diyor. Kılıç ise TKP'nin seçimlerdeki ana sloganının "Durdurun" olduğunu hatırlatırken, Kümbetli köyünü, genciyle yaşlısıyla, hep beraber mücadele etmeye çağırıyor. Kendilerinin seçim sonrasında da köyde olacağını ve Kümbetli köyü'nde köylülerle beraber mücadeleyi örmeye devam edeceklerini ifade eden Kılıç, son olarak TKP için seçim çalışması yürüten gençlerle birlikte köyden ayrılıyor.