Küba Devrimi 50 Yaşında!

Küba’nın Türkiye Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, Küba Devrimi'nin 50. yıldönümü dolayısıyla Ankara’daki Küba Büyükelçiliği’nde bir basın toplantısı düzenledi. Devrimin 50. yılı, tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Toplantıda, Türkiye'de düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgi verildi.

soL (Ankara) Küba'nın Türkiye Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, Küba Devrimi'nin 50. yıldönümü dolayısıyla, Ankara'daki Küba Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi. Abascal, konuşmasında, 1 Ocak 1959'da kazanılan zaferle kurulan bağımsız Küba Cumhuriyeti'nin, bugün tüm dünya ülkelerine umut verecek ve örnek oluşturabilecek bir mücadele vererek, çok sayıda saldırı ve zorlukla başa çıktığını dile getirdi.

Büyükelçi, Küba'nın 50 yıl önce bağımsızlığına kavuşmasıyla, sosyal adalet, halk demokrasisi, halkın bütünlüğü, gerçek insan haklarının korunması, ırk eşitliği, kadın-erkek eşitliği, kültürel gelişim, herkese ve ücretsiz eğitim, herkese ve ücretsiz sağlık hizmeti, sporda gelişim, siyasi yolsuzluğun ortadan kaldırılması, suç oranlarının düşürülmesi, herkese iş ve istihdam olanağı tanınması, sosyal güvence ve çiftçiler için toprak sağlanması konularında önemli değişimlerin yaşandığını belirtti.

50.yılda ağır kriz koşullarına rağmen ...
Abascal, Küba Devrimi'nin 50. yıldönümünün, mevcut adaletsiz ekonomik düzenin değiştirilmesi gerekliliğini yeniden ortaya koyan ağır ekonomik krizle birlikte, dünya çapında büyük beklentilerin olduğu bir zamana denk geldiğini de vurguladı. IMF, Dünya Bankası gibi küresel sermaye odaklarıyla bağlantısı olmamasına rağmen, ihracat payının önemli bir kısmını oluşturan nikel fiyatının dünya pazarındaki ani düşüşüyle ekonomik bunalımdan oldukça etkilenen Küba'nın, etkin çalışma, tasarruf ve bölge ülkeleriyle ekonomik işbirliği yardımı ile krizden en az hasarla çıkmaya çalıştığını ifade etti. Bu gelişmelere rağmen, Küba'nın, tüm çalışanlara işsiz bırakılmayacaklarına, tüm öğrencilere eğitimlerine ücretsiz devam edeceklerine, tüm hastalara tedavilerine ücretsiz devam edileceğine, tüm yaşlılara sosyal haklardan ücretsiz yararlanacaklarına dair güvence veren tek ülke olduğunu hatırlattı.

Büyükelçi, tam 50 yıldır süren Amerikan ablukasına karşı, onu yıkıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ve daha iyi bir dünyanın dünya halkalarının birlikte mücadelesiyle mümkün olduğunu vurgularken, bu büyük devrimin tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanacağını kamuoyuna duyurdu. Abascal, Türkiye'de de bu kapsamda yapılacak etkinlikler hakkında basına bilgi verdi.

Türkiye'de yapılacak etkinlikler takvimi şöyle:

16 ARALIK SALI 18.30

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR SANAT MERKEZİ (TURGUT ÖZAKMAN SAHNESİ)

KÜBA KARİKATÜRLERİ SERGİSİ AÇILIŞI

22 ARALIK PAZARTESİ 20.00

ODTÜ KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ ANA SALON

ODTÜ SENFONİ ORKESTRASI ŞEFİ UMUT ASİL'İN KONSERİ

22 ARALIK PAZARTESİ

CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ, KADIKÖY İSTANBUL

KÜBA DEVRİMİNİN 50. YILDÖNÜMÜ PANELİ

23 ARALIK SALI 17.30

"ULUSLARARSI ETKİLEŞİM DERNEĞİ"

BİRLİK MAH. 18 SOK. NO:14/1 ÇANKAYA/ANKARA

"YAŞAMAK BAŞARISI" ADLI FİLM GÖSTERİMİ

3 OCAK CUMARTESİ

ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ VİŞNELİK TESİSİ

LATİN AMERİKA'DA NEOLİBERALİZMİN ÇÖKÜŞÜ KONULU PANEL

4 OCAK PAZAR

ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ VİŞNELİK TESİSİ

KÜBA GECESİ

9 OCAK CUMA

İSTANBUL

KÜBA DEVRİMİNİN 50. YILDÖNÜMÜ PANELİ VE BAŞKAN RAUL CASTRO'NUN KONUŞMALARINDAN SEÇKİLER KİTABININ TANITIMI

10 OCAK CUMARTESİ

İSTANBUL

KÜBA GECESİ

16 OCAK CUMA

İZMİR

KÜBA DOSTLUK DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİNİN AÇILIŞI

28 OCAK ÇARŞAMBA

JOSE MARTİ PARKI HOŞDERE CAD. ÇANKAYA/ANKARA

KÜBA ULUSAL KAHRAMANI JOSE MARTİ'NİN BÜSTÜNE ÇELENK KOYMA TÖRENİ