Köylüler sularını kaçırmak isteyen şirkete isyan etti

Suuçtu Şelalesi’ni besleyen kaynakların oldu-bittiye getirilerek özel bir şirkete kiraya verilmesinin tepkileri çığ gibi büyüyor.
Dün Sünlük’te özel şirketin elemanları ile köylüler karşı karşıya geldi. Şirket elemanları su kaynaklarını fabrikaya taşıma amacıyla boru döşemeye kalkışınca, köylüler isyan etti.

Özellikle yaz aylarında, su sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çeken Sünlük köylüleri, “Doğal kaynaklarımıza dokunana, biz de dokunuruz. Köyümüzü satanları biz de satarız” diyerek dozerlerin önünde etten duvar ördüler. Kadınıyla, kızıyla, yaşlısıyla, genciyle tek yürek olup onurlu bir dayanışma örneği gösteren köylülerin direnişi karşısında dozerler geri çekildi.

Su kaynaklarının peşkeşlenmesini istemeyen 150’ye yakın köy halkı, “Şu anda bile susuzluktan kıvranırken, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğini karartacak gizli sözleşmelere göz yummayız. Biz bu topraklarda doğup büyüdük. Suyumuzun kiralanmasıyla, ‘Siz başka diyarlara göçün’ deniliyor. Buna ne kanunlar, ne de vicdanlar müsaade eder. Hakkımızı hukuk yoluyla sonuna kadar korumaya kararlıyız. İl Özel İdaresi ile İl Genel Meclisi üyelerini kınıyoruz. Haber bile vermeden hangi hakla suyumuzu elimizden almak istiyorlar? Suyumuzu ve toprağımızı korumak suçsa, biz suç işlemeye devam edeceğiz. Kurtuluş Savaşı’nı yapan atalarımız toprağımızı ve suyumuzu işgalden kurtarırken suç mu işledi? İl Özel İdaresi yetkilileri ve 5 il genel meclisi üyesi bizi devletle karşı karşıya getirmek istiyor. Biz devletimize bağlıyız. Askerimizi seviyoruz. Suyumuzu elimizden almak isteyenlerden yargı önünde hesap soracağız” dedi.

Köylülerin uykularını kaçıran “Sözleşme”ye sivil toplum örgütlerinden de tepki geldi
Gizlice yapılan sözleşmeyi “Rant Projesi” olarak değerlendirdiklerini belirten Doğader Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici “Bunun adı, geleceği görememektir. Birileri zenginleştirilmek istenirken, köylülerimizi susuzluğa terk etmektir” şeklinde konuştu.

Muhtarların yapamadığını köylüler yaptı: Suuçtu Şelalesi yargıya taşınıyor
Mustafakemalpaşa’nın tarihi ve turizm potansiyeli ve simgesi durumundaki Suuçtu Şelalesi’ni besleyen kaynakların İl Özel İdare tarafından özel bir şirkete kiraya verilmesinin duyulması üzerine köylüler harekete geçti.

19 köy, 3 belde ve Mustafakemalpaşa’nın içme suyunu karşılayan Suuçtu Şelalesi suyuna Sünlük Köylüleri sahip çıktı.

Yaklaşık 1 aydır eylemlerini sürdüren Sünlük köyü halkı, özel firmanın boru döşeme faaliyetini bugüne dek direnerek önlemeyi başardı. Bununla yetinmeyen Nevzettin Zeybek, Yusuf Güzel, Faruk Sakar, Hüseyin Tar, Necdet Atlı, Mustafa Tar, Ahmet Oruç, Halit Aydın, Nail Oruç, Ali Hikmet Tanrıkulu ve Recep Dönmez adlı köylüler, yargı sürecini başlattı.

Sünlük köylüleri yaptıkları açıklamada : “Bu sudan 19 köy ve 3 beldemiz yararlanmakta. 19 köy muhtarı konuya duyarsız kaldı. Bu olayı köy halkından gizledi. Bu nedenle bizler konuya daha fazla duyarsız kalamazdık. Bu yüzden biz de notere giderek Bursa’lı bir avukata vekalet verdik. Öncelikli hedefimiz, yürütmeyi durdurma kararı almak. Ardından suyumuzu özel bir şirkete kiralayan İl Özel İdaresi yetkilileri ile suyun peşkeş çekilmesine seyirci kalan İl Genel Meclisi üyelerini mahkemeye vermektir. Bu, ortak aldığımız bir karardır.” Dediler.

(soL-Mustafakemalpaşa)