Kömürcü Vali soruşturulacak

Muğla’da Kasım ve Aralık aylarında Valiliğe bağlı ‘Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü tarafından 679 aileye dağıtılan bedava kömürlerle ortaya çıkan çevre felaketi ve hava kirliliği yargıya taşındı. Valinin görevine kötüye kullanıp kulanmadığı Yurtsever Cephe'nin dilekçesi üzerine Yargıtay Başsavcılığı tarafından soruşturulacak.

soL (Muğla) Muğla'da Kasım ve Aralık aylarında Valiliğe bağlı 'Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü tarafından 679 aileye dağıtılan bedava kömürlerle ortaya çıkan çevre felaketi ve hava kirliliği savcılık tarafından soruşturuluyor. Vakfın faaliyetleri Muğla Yurtsever Cephe tarafından eylemlerle kamuoyunun gündemine girmişti. 17.12.2008 tarihinde Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ve Vakıf yöneticileri hakkında "Anayasa'nın 56. maddesine muhalefet, çevrenin kasten kirletilmesi ve görevi kötüye Kullanma" suçlaması ile savcılığa suç duyurusunda bulunan Muğla Yurtsever Cephe temsilcisi Ayhan Karahan'ın dilekçesine yanıt verildi. Yanıtta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Üst Düzey Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından İç İşleri Bakanlığı'na yazı gönderilerek konunun soruşturulmasının istendiği belirtildi.

Karahan yaptığı açıklamada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zafer Ediş tarafından ön inceleme yaptırılması için İç İşleri Bakanlığı'na 6 Mart 2009 tarihinde yazı ile durumun iletildiğini belirterek "Muğla'da 679 aileye 500 tona yakın kömür Muğla Valiliği tarafından dağıtılmış ve devletin kendi raporları ile kanıtlanan ciddi bir hava kirliliğine yol açılmıştır. Yatağan termik santralinde kullanılan kömürlerin kullanımı sonucu üst solunum yolları rahatsızlıkları, bronşit ve kalp rahatsızlıkları nedeni ile hastanelerin acil servislerine başvurularda 10 kat artış olmuştur. Muğla Valiliği bu kömürleri 5000 aileye daha dağıtmayı planlıyordu. Ancak bulunduğumuz suç duyurusu sonrası halkın bu kalitesiz kömüre rağbet göstermemesinin de etkisi ile dağıtım yapılamamış ve kömürler depolardan Yatağan Termik Santrali'ne geri götürüldü. Halk sağlığını tehlikeye düşüren, çevreye telafisi güç zarar veren Vali Altıparmak bu olayın baş sorumlusudur" ifadelerini kullandı.

Sadaka kültürü sağlığa zararlı
Karahan, AKP'nin bir seçim yatırımı olan ve tamamen AKP Muğla İl Başkanlığı tarafından koordine edilerek, Muğla Valiliği ve ona bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtımı yapılan kömürlerin dağıtımında makamın adeta AKP'nin İl Başkanlığı gibi kullanıldığını belirterek, "Altıparmak kamu görevi yapması gerekirken, AKP'yi temsil etmiş, görevini kötüye kullanmış ve suç işlemiştir" dedi.

Yurtsever Cepheli Hukukçular Muğla Sözcüsü ve davanın avukatı Metin Kesikçiler ise yaptığı açıklamada İç İşleri Bakanlığı'ndan Yargıtay Başsavcılığı'nın talebine olumlu yanıt gelmesi durumunda Vali Altıparmak'ın "Görevi kötüye kullanmak ve çevreye kasten zarar vermek" suçlarından 6 yıldan başlayan hapis talebi ile yargılanacağını bilgisini verdi. Kesikçiler, "Vali Altıparmak ile ilgili Üst Düzey Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan hukuki sürecin Türkiye açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ucuz seçim oyunları için toplumda yaratılmak istenen "Sadaka Kültürü" nün aynı zamanda halk sağlığına zarar verdiğini tescillemek için bu davanın açılması gerekmektedir. Sayın Altıparmak'tan İçişleri Bakanlığı'nın kendisinin dokunulmazlığı hakkında kararını beklemeden yargılanmaya açık olmasını talep ediyoruz. Halka zehirli havayı solutturan valinin yargılanması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.