Kocaeli'de Uğur Mumcu anıldı

Kocaeli’ndeki gazeteciler ve çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi bombalı bir suikast sonucu 17 yıl önce yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu andı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve Türk Basın Birliği Kocaeli Şubesi’nin yanı sıra diğer bazı sivil toplum örgütleri, vilayet yanındaki Uğur Mumcu Meydanı’nda yoğun kar yağışına rağmen iki ayrı tören düzenledi. Mumcu’nun büstüne karanfiller bırakıldı.

"Yazılarının içeriği halen güncel"
Ankara’da, evinin önünde, arabasına konulan bomba ile katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 17. yılında yeniden anıldı. İlk törene, Mumcu’nun gazeteci meslektaşları katıldı. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, yaptığı konuşmada, Mumcu için “Demokrat Türkiye'nin yılmaz savunucusu, emekten yana, araştıran ve sorgulayan gazeteci’’ tanımlaması yaparak, şunları kaydetti: ‘’Uğur Mumcu, inandığı değerler uğruna hayatını kaybetti. Tam 17 yıl önce meydana gelen ve faili meçhul kalan suikastın aydınlatılması, faillerinin bulunması için birçok girişimde bulunuldu. TBMM suikastı araştırmak amacıyla komisyon kurdu, ancak soruşturma çok ileri götürülemedi. Kolluk güçlerinin yanı sıra yargı ve Meclis araştırmalarından sonuç alınamadı. Mumcu’nun yazıları ve araştırmaları halen güncel. Günümüzde olanları aydınlatacak veya dikkatleri çekecek kadar etkili.”

İkinci anma töreni ise Kocaeli Barosu, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme ve Atatürkçü Düşünce Derneği şubeleri tarafından düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı bu törende konuşan Baro Başkanı Mehmet Cumhur Arıkan, şunları söyledi: ‘’Uğur Mumcu yurtsever, devrimci, cumhuriyetçi, laik ve çağdaş bir kişiliğe sahipti. Cumhuriyetin ve aydınlanmanın karşısında olan, araştırmalarının varacağı noktalardan korkanlar, O’nu ortadan kaldıran asıl güçlerdir. Ama, O’nu öldürmeleri, fikirlerini ve savunularını yok etmeleri anlamına gelmiyor. Uğur Mumcu tarzında çok sayıda gazeteci ne yazık ki artık yok. Ama, taşıdığı değerlere sahip çıkanların sayısını çoğaltmak için kararlılık gösterenler var. O’na olan sözümüzü yerine getirmek ve gelecekte emekten yana düşüncelerin iktidarını görmek için çok daha fazla çaba harcamalıyız.’’

(soL - Kocaeli)