Kocaeli'de halk ÇED toplantısını yaptırmadı

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Akmeşe köyünde kurulmak istenen kil ocağına karşı çıkan halk ÇED için gelen heyeti toplantının yapılacağı yere sokmadı.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Akmeşe köyünde kurulmak istenen kil ocağı için gereken ÇED toplantısı, halkın karşı çıkması üzerine yapılamadı. Kalemler Nakliyat Firması’nın ormanlık arazi içinde 50 hektarlık alanda kurmaya hazırlandığı kil ocağı yatırımıyla ilgili yapılması planlanan ÇED toplantısına belde halkı tepki göstererek, gelen heyeti toplantının yapılacağı yere sokmadı.

Etten duvar ördüler
Doğal güzelliği ve yeşil alanları ile bilinen köyde kurulması planlanan kil ocağına karşı çıkan halk ve çevreciler, Çevresel Etki Değerlendirmesi toplantısının (ÇED) yapılacağı Kardeşler Kıraathanesi’nin önünde adeta etten duvar örerek, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan heyeti içeri sokmadı. Ellerinde ocağı istemediklerini ifade eden sloganların yazılı olduğu dövizler taşıyan halka, çeşitli siyasi partilerden de destek geldi.

Israrcılık öfkelendirdi
Yetkililerin, toplantıyı yapmak için ısrarlı davranması kalabalığı öfkelendirdi. Sloganlar eşliğinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinin üzerine yürüyen halk, güçlükle sakinleştirildi. Olayların büyüyeceğini anlayan yetkililer, araçlarına binerek köyü terk etti. Olayın yaşanmasından yaklaşık 15 dakika sonra köye gelen jandarma ekipleri, konu ile ilgili bilgi aldı. Sakinleşen köylüler, kıraathane önünden bir süre daha ayrılmadı. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Halil İnciel, mücadelelerin hukuksal aşamada devam edeceğini ifade ederek, “Doğal güzelliklerimize zarar verilmesine asla izin vermeyeceğiz’’ dedi.

(soL - Kocaeli)