Kocaeli açık pazar yapılmak isteniyor

Yıllar önce “sanayinin merkezi” markası için her şeyini ortaya koyan Kocaeli, şimdi de “açık pazar” yapılmak isteniyor.

soL (Kocaeli) Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) yıllardır üstlendiği misyon gereği, kenti "açık pazar" haline getirmek için sağlam adımlar atıyor. Oda bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM A.Ş ) aralıksız çalışıyor. ABİGEM, "Firma Eşleştirme Etkinliği" kapsamında Lüksemburg'tan gelen bir heyeti de konuk etti.

İş görüşmeleri
Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke, Dış Ticaret Müsteşarı Jean Claude Knebeler, Hükümet Ateşesi Loic Bertoli, Avusturya Büyükelçisi Arlette Paccoud Conzemıus, Lüksemburg Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna ve AB işlerinden sorumlu başkan Sabrina Sagramola'nın katıldığı Eşleştirme Etkinliğinde Sistematik eşleştirme yöntemlerinin kullanıldı. Katılımcı 30 Lüksemburg firması ile Türk firmalar arasında 150'den fazla iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Avrupa bizi tanımıyor
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, Kocaeli'nin, sanayi bakımından Türkiye'nin ikinci büyük ili olduğunu ifade ederek, ''500 büyük sanayinin 84'ü burada. 2007 dış ticaret hacmi 44 milyar dolar. Kişi başı milli gelir 24 bin dolar. Kocaeli Üniversitesi, Gebze İleri teknoloji Enstitüsü, Sakarya Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, TÜBİTAK ve TSE Merkez laboratuarıyla cazibe merkezi olan kentte 200 üstünde yabancı sermayeli şirket var. Ama Avrupa bizi tanımıyor" dedi.

'Kocaeli beni çok etkiledi'
Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke de, kentin kendisini etkilediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Gördüklerim karşısında çok şaşırdım. Birçok uluslararası şirket var. Birçok ülkeyle çalışmışsınız, ancak bizimle hiç çalışmamışsınız. Lüksemburglu iş adamları Türkiye hakkında bilgi sahibi değil. Aynı düşüncem Türk iş adamlarını da kapsıyor."

Autoport limanı
Yeniköy'de kurulan Autoport liman, açık pazar çalışmasının en son ve somut örneği. Sektörün ilk ve tek ihtisas limanı olma özelliği taşıyan Autoport Limanı'nın 250 kişiye istihdam sağlayacağı ifade edilerek, sosyal tepkiler dindirilmeye çalışılıyor. KSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Ayhan Zeytinoğlu yılda 440 bin aracın ihracat ve ithalatının gerçekleştirilebileceğini söylerken, tamamı gümrük sahası olarak tescil edilmiş 160 bin metre kare alana, 328 metre boyunda iskeleye sahip limanın 36 milyon dolara mal olduğunu açıklıyordu. Çok önemli ihtiyaç ve daha da genişletilecek açıklamaları da, sürecin kesintisiz devam edeceğini gösteriyor.