Kızkumu'nu kaçak cennetine çevirdiler

Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde deniz üzerinde yürünüyor hissi veren dünyaca ünlü Kızkumu’nun bulunduğu Orhaniye Köyü ve koyunun kaçak cenneti haline geldiğini söyledi.

Ersan, "Kaçak iskeleler sudaki hareketliliği engellediğinden deniz kirleniyor. Kızkumu bitmek üzere" dedi.

Muğla Özel İdare Genel Sekreterliği’ne yazdığı dilekçeler ile kaçak yapıların yıkılmasını istediğini, Orhaniye’nin yok olmak üzere olduğunu belirten Ersan, "Orhaniye Köyü, körfez içi, bük mevkii, 2. Derece SİT ve Özel Çevre Koruma Alanı içinde kalıyor. Buna rağmen koyda çok sayıda yıkım kararı bulunan iskeleler varken bunlara bir yenisi eklendi. Konuyu Hisarönü Jandarma Birliği’ne bildirdim. Ekipler giderek tutanakları tutup inşaatı mühürledi" açıklamasını yaptı.

Kaçak iskeleler yüzünden yaz aylarında üzerinde binlerce turistin yürüdüğü efsane Kızkumu’nun kaybolmak üzere olduğunu savunan Ersan, "Orhaniye Körfezi yarı kapalı bir deniz olup, marinanın mevcudiyetiyle de kirliliğe zaten müsait durumda. İskeleler, denizin oksijeninin önünü kesiyor. Deniz dibi bioçeşitliliği habitatını bozuyor. Dalgalarla gelen kumlar Kızkumunu besliyor. Oksijen olmazsa, bu dalgaların önü kesilirse efsanevi Kızkumu’nun tehlikede olduğu da dikkatlerden kaçmamalıdır. Her şeyden önce turizm köyü olan köy halkının geleceğini düşünmek zorundayız. Bu deniz ulusun malı ve çocuklarımıza ait. Kızkumu’nun karşısında bakir bir koy vardı Bük. Bük’te bakirlik bitti. Burada yapılacak herhangi bir yanlış girişim ve bu gibi faaliyetler diğer girişimcilere de emsal teşkil edecek. Dolayısıyla doğa için tehlike açıkça ortada. Bükün eski doğal konumuna getirilmesini, tüm ilgili birimlerin uyarılmasını ve harekete geçirilmesini istiyoruz" dedi.

"Siyasilerden destek de alsalar karşılarına çıkacağız"

Birkaç gün önce Kızkumu’nun üzerinde ahşap iskeleler bekletildiğini anlatan Ersan, "Sonrasında da kum üzerinden dört iskele çekile çekile büke getirilmiş. Fütursuzca ve nasıl bir cesaretle böyle bir şey yapılabilir? Kimden cesaret alıyorlar? Köyün yetkilileri bunu nasıl görmüyor da ben İstanbul’dayken bunu duyuyor ve engellemeye çalışıyorum. Nerede yetkililer? Kapalı gölet misali denize sahip Orhaniye Koyu bitirilmemeli. Orhaniye bölgenin incisi. Zaten oradaki marina bölgeyi yeterince bozmuş durumda. Kaçak iskelelerde yabancılara ait tekneler burada yaz kış kaçak olarak kalıyor. Döviz kaybına da neden oluyorlar" diyen Ersan, kaçak iskelelerin yıkılarak köye tek iskele yapılması gerektiğini belirtti.

"İşin içinde siyasilerin olduğunu biliyoruz. Fakat siyasi de olsa karşılarında olacağımızı herkes bilmeli. Hatta gerek siyasi olsun ve gerekse Ankara’dan aldıkları siyasi destek olsun hepsinin karşısındayız. Bunlara mutlaka cesaret veren var. Bunları araştırıyoruz ve karşılarına çıkacağız. Orhaniye ve Bük koyu eski haline dönmek zorunda. Küçük taş iskeleler bile kalkmalı. Artık yeter" diyen Ersan, çocuklarımızın son yeşil ve mavilerini korumak zorunda olduklarını belirtti.