Kızılay binası da AVM oluyor!

Ankara'nın meydanına adını veren Kızılay'a ait binanın 1979'da yıktırılmasıyla başlayan ''Kızılay binası sorunu”, yeni binanın AVM olarak hizmet verecek olmasıyla "son"buluyor.

Korunması gereken bir yapı olmasına rağmen 1979 yılında yıkılan Kızılay binasının ardından 1980 yılında ihale yapılmış, çıkan anlaşmazlık sonucu 1993’te yapımına başlanan bina yıllardır boş kalmıştı. Şimdi bina için yeni proje açıklandı: Binanın alışveriş merkezi yapılması

Günde 50 bin kişi bekleniyor
AA’nın haberine göre Kızılay Meydanı’na adını veren bina bundan sonra alışveriş merkezi olarak faaliyete geçecek. Günde 50 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen ''Kızılay AVM''ye, aradaki tünelle metrodan geçiş yapılabilecek. Kızılay AVM Genel Müdürü Mustafa Tosuner, ''Kızılay Meydanı'nda günde 1,5 milyon kişi yürüyor. Biz bunun sadece yüzde 3'üne talibiz'' dedi.

AA'ya göre "Ankara'nın sorunlu binaları"
"Gaziosmanpaşa'daki Çankaya Oteli ve Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Marmara Oteli'yle birlikte uzun yıllardır Ankara'nın 'sorunlu' yapıları arasında gösterilen Kızılay Binası için de 'çözüm' bulundu." AA haberinde bu binaları "sorunlu" alanlar olarak gösterirken, tarihi mekanların sermayeye açılmasını çözüm olarak sunuyor.

Bir yıllık tadilat sonucunda bina AVM yapıldı
2009 yılındaki ihaleyle 114 milyon 202 bin 479 dolar karşılığında 25 yıllığına Karsaklar-Sementa Tekstil-Tango Tekstil-Renkyol Yapı-Güvensoy İnşaat Ortak Girişimi'ne kiraya verilen bina, yaklaşık 1 yıldır devam eden tadilatla AVM haline sokuldu. Bina bu ay sonunda ''Kızılay Alışveriş Merkezi'' adıyla açılacak.

"Hedef en çok ziyaret edilen AVM"
Kızılay AVM Genel Müdürü Mustafa Tosuner, Ankara'nın en çok ziyaret edilen AVM'si olmayı hedeflediklerini belirterek şunları dile getirdi: ''Yapılan istatistiklere göre Kızılay Meydanı'nda günde 1,5 milyon kişi yürüyor. Biz bunun sadece yüzde 3'üne talibiz. Bu da 45-50 bin kişi demek. Bu anlamda şehrin meydanında olması ve Ankara Metrosu'ndan AVM'ye tünelle direk geçişin yapılabilmesi en büyük avantajımız'' dedi.

Neler olmuştu?
Tarihi binanın 1979’da yıktırılmasının ardından Affan Yatman'ın 1980 yılında birinci seçilen projesiyle yapımı planlanan ve çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle temeli ancak 1993 yılında atılan bina, 1999 yılında yap-işlet-devret yöntemiyle 25 yıllığına Beğendik Mağazası'na kiralandı.

Beğendik'in 2001 yılında yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle inşaatına devam edilen bina, bu Türk Kızılayı ile Beğendik arasında dava konusu oldu. 2003 yılında taraflar arasındaki sözleşmenin iptal edilmesiyle ortada kalan bina, 2009'da ise bugünkü yatırımcısı Karsaklar-Sementa Tekstil-Tango Tekstil-Renkyol Yapı-Güvensoy İnşaat Ortak Girişimi'ne 114 milyon 202 bin 479 dolar karşılığında 25 yıllığına kiraya verildi.