Kaz Dağları'nda talan sürüyor

Kıyılar, ormanlar, doğal parklarda hiçbir kriter gözetilmeden, çeşitli idari kararlara ve yasalara rağmen hukuksuz bir şekilde yağma devam ediyor.

soL (ÇANAKKALE) Kaz Dağları milli parkı da bu yağmadan payını alan tabi değerlerden birisi. Parkın içinde yeralan alanlarda ağaçlar kesiliyor, yollar yapılıyor. Açılan sondaj kuyularıyla dağın her yanı delik deşik edilmiş durumda. Yürürlükteki maden yasasıyla rahatlıkla ruhsat alan onlarca şirket, Kaz Dağları'na üşüşmüş durumda.

Bu yağmanın sürüp gitmesine sessiz kalmayan Çanakkale Çevre Platformu, bir basın açıklamasıyla gelişmeleri protesto etti. Açıklamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Kaz Dağı Milli Parkı ve mücavirindeki altın arama sahaları için rapor hazırlattırdığı ve bu raporda "Kaz Dağı Milli Parkı ve mücavirinde bulunan ihalelik sahalarda Bakanlar Kurulu kararı alınmadan çalışılması mümkün olmadığından, bu sahaların dosyalarına 'Kaz Dağı Milli Parkı içinde yer almaktadır, üretim yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı gerekmektedir' şerhinin düşülmesi sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.

Hükümetin, uluslararası tekellerin kazançlarını tahkim yasası ile garanti altına aldığının belirtildiği açıklamada Kaz Dağları'nın tüm yeraltı ve yerüstü servetlerinin yok olmasına göz yumulduğu belirtildi.

Teck Cominco (362), Kuzey Truva (209), Doğu Truva (66), Tüprag Metal (22), Global Mad. (8), Yeni Anadolu (8), Park Enerji (4), Koza Altın İşletmeleri (372) adet olmak üzere toplam 1051 sondaj yapıldığı belirtildi.

Altın'ın maliyeti
- 400 bin ton siyanür kullanılacak.
- 2 milyon 580 bin dönüm orman, 10 milyon zeytin ağacı etkilenecek.
- Orman köylülerinin geçim kaynağı azalacak ve göçe zorlanacak, 20 bin zeytin üreticisi, 80 bin zeytin işçisi ile 30 bin aile etkilenecek.
- Her yıl zeytinden, zeytinyağından ve diğer tarım ürünlerinden elde edilen gelir ve ayrıca turizm gelirleri kesilecek.
- 10 yıl sonra siyanür çukurlarıyla üzerinde ot bitmeyen toprak dağları kalacak. 10 yılda verilen zarar yüzlerce yıl temizlenemeyecek.
- Siyanür ve ağır metallere maruz kalacak, zaman içinde ölümcül hastalıklara neden olacak