Kartal'da İmam Hatip'e dönüşüme karşı veliler kararlı!

Kartal'da Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu velileri okulun 4+4+4 yasası gereği imam hatip olmaması için eylemlerine aralıksız devam ediyor. Ankara'ya da giderek 8 bine yakın imza ulaştıran veliler, "Yanlış bir karar verdiler, bu karardan vazgeçsinler. Biz vazgeçmeyeceğiz" dediler.

AKP’nin 4+4+4 eğitim yasasıyla birlikte okulların imam hatiplere dönüştürülmesine karşı öğretmenlerin, velilerin tepkileri artarak devam ediyor. Kartal’da Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu’nun da yeni yasa kapsamında imam hatip okulu olarak eğitim hayatına devam edeceğinin kararı verilmesi üzerine okulun velileri harekete geçti.

Ankara'ya 8 bin imza götürdüler
İmam Hatip’e dönüştürülecek olan okullarına, çocuklarına sahip çıkan veliler 9 Temmuz’dan bu yana her gün eylem gerçekleştiriyor. Okuldan kaymakamlığa yürüyen veliler gerek kaymakamlıkla, gerek mili eğitim müdürlüğüyle yaptıkları görüşmelerde olumsuz yanıtlar aldı. Son olarak Ankara’ya giderek 8 bine yakın imzayı Milli Eğitim Bakanlığı’na sunan veliler Cuma gününe kadar bakanlıktan yanıt bekliyor. Veliler sonuç ne olursa olsun okullarının dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini ve mücadele etmeye kararlı olduklarını vurguladılar.

Okul Aile Birliği üyeleri soL'a konuştu
Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkanı İdil Yücesoy ve üyesi Suna Çetintaş, sürece ilişkin yaptıklarını, beklentilerini ve eylemlerin seyrinin ne olacağına ilişkin soL’a konuştular.

"Çocuklarımızı nereye götüreceğiz?"
“Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu’nun İmam Hatip okuluna dönüştürülmesini istemiyoruz. Bize genelge öyle diyorlar. Biz de kendilerinden bu kararı iptal ettirmelerini istiyoruz. 15 yıl sonra da bu okul ismiyle kalsın istiyoruz. Taleplerimizi karşılayacaklarını düşünüyorum. Burada bizler için daha yakın bir okul yok çocuklarımızı nereye götüreceğiz?” diyen Okul Aile Birliği Başkanı İdil Yücesoy Kaymakam’la görüşme yaptıklarını ve olumsuz karşılandıklarını anlattı.

"Kaymakam, 'Hepinizin adına karar verdim' dedi"
Yücesoy, “Okuldan kaymakamlığa yürüyüş yaptık ve Kaymakam çıkıp velilere bir açıklama yapmadı. Biz yaptığımız görüşmede Kaymakam'a, yasaya göre okulların imam hatiplere göre belirlenmesinde siyasi partiler, kitle örgütleri dikkate alınmak üzere velinin öğretmenin müdürün de fikrinin, olurunun alınarak yapılmasını söyledik. Kaymakam ise bize, ‘Ne önemi var, ben hepinizin adına karar verdim’ dedi. Kaymakam bizi dikkate almadı” diye konuştu.

Görüşmelerden sonuç alınmamasının ardından 8 bine yakın imzayı Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduklarını ifade eden Yücesoy, “Topladığımız imzaları Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığı’na götürdük. İmzaları özel kaleme bıraktık, dilekçemizi sunduk. Yanıt bekliyoruz” dedi.

"Bir kişi de üç kişi de kalsak eylemlerimizi sürdüreceğiz"
Okul Aile Birliği üyesi Suna Çetintaş, “Biz imam hatiplere karşı değiliz ama başka yerde başka alanlarda istiyoruz. Biz bu okulu ellerimizle tırnaklarımızla yaptık. Bizim çocuklarımız orada okuyor ve sonuca varana kadar bir kişi de üç kişi de kalsak biz eylemlerimizi sürdüreceğiz.” diyerek süreç içindeki kararlılıklarını ifade ediyor.

"Kime gitsek yapabileceğimiz bir şey yok dediler"
Çetintaş, kaymakamlıktan milli eğitim müdürlüğüne, valilikten AKP’ye kadar olan ziyaret süreçlerini ve verilen skandal yanıtları ise şu şekilde anlattı:

“Okul Aile Birliği olarak Kaymakam’la görüştük bize, ‘Karar verilmiş yapacak bir şey yok’ dedi. Arkamızdan bize ‘veli adı koyan bayan’ demiş. Tekrar kaymakamlığa gittik beyefendi bizimle görüşmek istemedi. Milli Eğitim Müdürü’ne gittik, ‘Benim yapabileceğim bir şey yok ne denirse onu yaparım’ dedi. Vali bey de bize, ‘Arkadaşlar mülki amirleriniz vardır, gidin onlarla görüşün benim yapabileceğim bir şey yok. Biz tüm partilere kuruluşlara sorduk orası uygundur dediler bu yüzden karar aldık’ dedi. Biz de bu kuruluşları gezdik bizim haberimiz yok dediler. Kime gitsek haberimiz yok, yapabileceğimiz bir şey yok dediler. Burada AKP’ye de gittik orada duran beyefendi bizi kötü karşıladı. Zaten bizim başımızda olan devletimiz üslup bozuk konuşursa vay halimize!”

"Biz hakkımızı istiyoruz vazgeçmeyeceğiz"
Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdiklerini ve önümüzdeki Cuma gününe kadar yanıt beklediklerini söyleyen Çetintaş, “Sonuç ne olacak bilmiyoruz ama son olmayacak” dedi. Çetintaş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İmam Hatiplere karşı değiliz ama okulumuzun olmasını istemiyoruz. Kimse kimsenin hakkına tecavüz edemez. İşgale karşıyız. Bu okulda bin 400 öğrenci var, veliler var bize sormadan karar aldılar. Biz hakkımızı istiyoruz. Yanlış bir karar verdiler, bu karardan vazgeçsinler. Biz vazgeçmeyeceğiz.”

(soL - Haber Merkezi)