Kadıköy’de hükümete yanıt günü

İstanbul’daki direniş forumları “Adalet ve özgürlük için Eylül’de gel” sloganıyla, herkesi bugün Kadıköy’e çağırıyor. Buluşmanın emektarları ve sahne alacak sanatçılar, son günlerde artan polis şiddetine ve AKP hükümetine güçlü bir yanıt verilmesi için, İstanbulluları, saat 15.00’te Kadıköy’e davet ediyor.

(soL - İstanbul) İstanbul’daki park forumlarının çağrısıyla bugün saat 15.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda, büyük bir buluşma gerçekleştirilecek. “Adalet ve özgürlük için Eylül’de Gel” sloganıyla duyurusu yapılan Forumfest, hükümete karşı direniş sırasında hayatlarını kaybeden canların hesabını sormak için, tüm yurttaşları büyük buluşmaya çağırıyor.

“Güle güle Tayyip demek için”, “Suriye’yle savaşa hayır demek için” ve “Hükümet istifa demek için” Forumfest, direniş sırasında hayatlarını kaybeden canları, anmak için, herkesi karanfillerle Kadıköy’de buluşmaya çağırdı. Taksim Dayanışması da tüm yurttaşları, bugün Kadıköy’de buluşmaya çağırdı.

‘Şenlik olacaktı ama kurguyu değiştirdik’
Forumfest’in hazırlık sürecine katkıda bulunanlara, polisin Kadıköy’e yönelik sert müdahalesini ve bugünkü buluşmaya olası yansımalarını sorduk. Genel fikir, hükümetin bir gözdağı verme düşüncesinde olduğu ancak karşı bir cevabın bugün güçlü bir şekilde verileceği yönünde.

Endüstriyel tasarımcı 35 yaşındaki Meriç Taylan, Kadıköy’e yönelen polis müdahalesinin Gezi’den daha sert olduğunu belirtirken, bu saldırıların bugünkü katılımı artıracağı düşüncesinde. Çünkü ona göre insanlar artık evlerine çekilmiyor ve birlikte hareket ediyor. Başta festivali bir şenlik ekseninde kurguladıklarını belirten Taylan, “Son saldırılar ve Ahmet Atakan’ın ölümüyle bu durum değişti, bugün, asıl olarak hükümeti protesto edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Halk yanıt verecek’
İletişimci Mustafa Akal ise Kadıköy’ün yoğun bir saldırıya maruz kalmasını Gezi Direnişi’nin ardından eylemlerin merkezi haline gelmesine bağlıyor. “Mesele insanların AKP binalarına yürüyüşlerini engellemek değildi, asıl dert bir bütün olarak bu yürüyüş ve eylemleri bitirmekti” diyor. Festival olarak kurgulanan bir şenliğin artık değiştiğini belirten Akal, bunun nedenini hükümetin artan saldırılarına bağlıyor ve bunun cevapsız kalmayacağını, bugün Kadıköy halkının güçlü bir şekilde buna karşı bir cevap vereceğini belirtiyor.

Serdar Bal, Kadıköy’ün 20 yıllık esnafı. Festivalin son yaşanan Ahmet Atakan’ın ölümünden sonra anma etkinliğine çevirdiklerini belirterek söze başlıyor ve bugünkü etkinlikte ilçelerinde polis şiddeti istemediklerini duyuracaklarını söylüyor. Son günlerde yoğunlaşan saldırıları ise ilerici dokusuyla bilinen Kadıköy’ü hedef alan bir hükümet atağı olarak değerlendiriyor.

Ceylan Ertem: Siyasi taleplerimiz olmalı
Sanatçı Ceylan Ertem, “Polis yokken Kadıköy huzurluydu” diyor. “Eylemler devam etmeli ancak artık bu siyasete aktarılmalı ve somut taleplerimiz olmalı” sözleriyle önemli bir noktaya dikkat çeken Ertem, “insanlar neden sokağa çıktıklarını bilmek zorunda, yoksa bu bir süre sonra herkes için anlaşılmaz bir noktaya varır” düşüncesinde. Ertem, bugünkü etkinliği bu açıdan önemsediğini belirtti.

‘Güçlü bir katılımla cevap verilecek’
Müzisyen Cenk Taner de Kadıköy özelinde artan saldırıları, yaşam tarzına dönük bir müdahale olarak görürken, Kadıköy’ün sol ve daha özgürlükçü yapısının saldırıların temel nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor. Hükümetin bu nedenle sürekli burayı kontrol etmek isteğinde olduğunu söyleyen Taner, bugün buna çok büyük bir kalabalık ve coşkuyla karşılık verileceğini düşünüyor. Etkinliğin ana temasının özgürlük, eşitlik ve adalet olarak özetlenebileceğini belirtiyor.