İzmir'de ırkçı aday tepki çekiyor

İzmir'de bağımsız aday Tuncer Sümer'in Kürt düşmanı ırkçı söylemi ve seçim çalışmalarında Kürt vatandaşları taciz etmesi vatandaştan tepki topluyor.

2 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala İzmir'de kendisini "ulusalcı aday" olarak tanımlayan Tuncer Sümer isimli Bağımsız Milletvekili adayının propaganda amaçlı bastırdığı el ilanlarında Kürt vatandaşları hedef alan ifadeleri gerginlik yarattı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan ve yaklaşık 20 yıldır doktor olarak görev yapan Sümer'in adaylık çalışmaları için hazırlattığı ve kentin farklı bölgelerinde dağıtılan el ilanlarında yer alan, "İzmir'i PKK'dan kurtar", "Şehrimizdeki istilayı durdurmak için", "PKK'yı ve uzantılarını İzmir'den atmak için senin de yapacağım bir görev var", "Terörden, bölücülükten, pislikten arınmış bir İzmir için" gibi sözler vatandaşların tepkisini çekti.

"Kürt sorunu yok Kürt istilası var"
Söz konusu el ilanlarında, "Bir oyun var, Oyunu Bağımsız Ulusalcı adaya ver. Dr. Tuncer Sümer'i meclise gönder. İzmir'i ve Türkiye'yi PKK'dan kurtar. Bölücülüğe hayır, ulusalcı adaya evet. PKK'lılar dışarı Ulusalcılar meclise" diyerek vatandaştan oy isteyen Sümer, "Kürt sorunu yok, Kürt istilası var" söylemiyle gündeme gelen ve 20 Mart 2010 yılında kurulan Ulusal Parti'de de yer aldığını ve partinin Merkez Yönetim Kurulu'nda bulunduğu da belirtiyor.

Kürt vatandaşları taciz ettiler
Sümer'in, beraberinde kalabalık bir grupla seçim çalışmaları yaptığı ve bunlarla birlikte kentin belli merkezlerinde esnaf ziyaretlerinde bulunduğu, bu ziyaretlerde el İlanlarını dağıtan bu grubun Kürt vatandaşlara ait işyerlerine tacizde bulunduğu da gelen iddialar arasında yer alıyor. Vatandaşların tüm ihbarlarına rağmen Emniyet yetkililerinin duruma sessiz kaldığı öne sürülürken, bu grubun "ya sev, ya terk et" ile "Kürler Irak'a" diye bağırarak vatandaşları taciz ettikleri ifade ediliyor.

Vatandaş tepki gösterdi
Ulusalcı Aday Sümer'e geçtiğimiz günlerde Alsancak'ta vatandaşların tepki gösterdiği, daha sonra da Kemeraltı'nda benzer tepki olaylarının yaşandığı öğrenildi. Bu ifadelerle Kürt kökenli vatandaşlara yönelik ağır ithamlarda bulunan Sümer'in, İzmir'deki huzur ve sakinliği bozduğunu savunan vatandaşlar ise yetkilileri harekete geçmeye çağırıyor.

(soL - İzmir)