İzmir yaşamı savunuyor

Aliağa Çakmaklı köyünde Enka Holding tarafından yapılması planlanan termik santrale karşı dün "İzmir Yaşamı Savunuyor" isimli bir mitingi düzenlendi. Daha önce de termik santrallin inşasında karşı köylüler mücadele etmişlerdi.

soL (İZMİR) İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Köyü'nde yapılması planlanan termik santrale karşı İzmirlilerin mücadelesi devam ediyor. 19 yıl önce aynı yerde başka bir firmanın termik santral kurma girişimine meydan okuyan halk, aynı mücadeleyi bir kez daha yürütüyor.
Termik santralin kurulacağı haberini alır almaz harekete geçen ve Aliağa Termik Santrali'ne Karşı Platform kuran halk, Çakmaklı Köyü yanındaki Gencelli sahilinde "İzmir Yaşamı Savunuyor" mitingi gerçekleştirdi. Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği mitinge çok sayıda aydın, sanatçı, akademisyen, siyasi parti, oda, sendika ve sivil toplum kuruluşu destek verdi.

Önce imza kampanyası başlatıldı
Aliağa Demokrasi Platformu, Çakmaklı Köyü sınırları içinde 800 megavat gücünde kömüre dayalı termik santralin kurulmaması için geçtiğimiz hafta imza kampanyası başlattı. Demokrasi Platformu, kurulması düşünülen termik santrale, kirlilik sınırlarının aşılacağı, santralin Aliağa ve bölge halkına zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. İmza kampanyası başladıktan sonra konu ile ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Platform sözcüsü Yücel Laçinel "Demokrasi Platformu üyeleri olarak bu bölgeye artık sanayi tesisinin ve santrallerin kurulmasını istemiyoruz. Bu bölgede bir süre sonra çalışacak işçi kalmayacak. Aliağa başta olmak üzere komşumuz Menemen dahil akciğer kanseri vakalarında artış görülmektedir. Bu santralin kurulması aynı zamandan turizm merkezi olan Foça'yı da yakından ilgilendirmektedir" demişti. İmza kampanyasının fabrikalarda başlatıldığını vurgulayan Laçinel kampanyanın ve Pazar günü yapılacak büyük "İzmir Yaşamı Savunuyor" mitinginin termik santrale karşı verecekleri mücadele için başlangıç olacağının altını çizmişti.

Mitingde mücadele çağrısı yapıldı
Tiyatroevi Tiyatro Grubu'nun termik santrali konu alan Hacivat Karagöz oyunu ile başlayan mitingte yazar Hüseyin Yurttaş, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol ve bölge belediye başkanları söz aldı. Aliağa'da kirliliğin had safhaya ulaştığını dile getiren yazar Hüseyin Yurttaş, "Yörenin daha fazla kirliliği kaldıramayacağına dair iki ayrı üniversitenin raporu olmasına rağmen yeniden termik santral girişimi ile karşı karşıyayız. Danıştay'ın 19 yıl önce verdiği karara rağmen insan yaşamı, doğa, tarım, balıkçılık ve turizm ciddi tehdit altındadır. ENKA' nın yapmak istediği termik santral bir başlangıç, eğer bu mücadeleyi kaybedersek kurulmayı bekleyen daha dört termik santral var" dedi.

Mitinge katılanlar sık sık 'Termik santrale hayır, temiz enerjiye evet', 'Termik santral istemiyoruz', 'Havamızı bozmayın' sloganları attı. Yaşanan durumdan mutsuz oldukları belli olan köylüler temiz bir çevrede yaşamak ve çocuklarını sağlıklı bir ortamda büyütmek istediklerini dile getirdi. Konu hakkında görüşünü aldığımız bir köylü "19 yıl önce kendi mücadelemizi hukuk yolu ile halletmeye çalıştık ve başardık. Şimdi ise sanki hiçbir şey yaşanmamış gibi aynı konu ile karşımıza geliyorlar. Yetmez gibi birde susup beklememizi istiyorlar susmayacağız." şeklinde konuştu. Köylülerin taşıdığı "termik santral, ölüm kusacak", "AKP den zengine terlik, köylüye termik" dövizleri dikkat çekti.