İnegöl Hastanesi için heyet raporu açıklandı

İnegöl Hastanesi Yeni Doğan Servisi’nde geçtiğimiz günlerde bir bebeğin ölümüyle gündeme gelen olaylarla ilgili incelemesini tamamlayan heyet, raporunu açıkladı. Rapora göre hastanede sorun yokmuş.

soL (HABER MERKEZİ) Bursa'daki İnegöl Devlet Hastanesi'nde rahatsızlanan 10 bebekle ilgili araştırma yürüten Bilim Kurulu incelemelerine ilişkin bir açıklama yaparak, 10 bebeğin, viral bir mikrop sonucu salgına maruz kaldığını ifade etti.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İnegöl Devlet Hastanesi Yeni Doğan Servisi'nden taburcu edilen bir bebek aynı gün akşam saatlerinde evinde rahatsızlanarak hayatını kaybetmiş, son 3 günde dünyaya gelen 10 bebekte de aynı rahatsızlıklar yaşanmasının ardından aileler hastaneye başvurmuştu. Hastanede enfeksiyon kuşkusu nedeniyle Yeni Doğan Servisi geçici olarak kapatılmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından olayla ilgili görevlendirilen ve Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Uzman Dr. Ahmet Yağmur Baş, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Ahmet Soysal, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma
Hastanesinden Prof. Dr. Uğur Dilmen'den oluşan heyet konuya ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Dilmen yaptığı açıklamada "İnegöl Devlet Hastanesi'nde 4-5 Temmuz'da doğan 10 bebekte, şu ana kadar tarif edilen şikayetlerle hastaneye başvuru bulunmamaktadır. Yani olayların 2 ve 3 Temmuz tarihlerinde doğan bebeklerde gerçekleştiğini tespit ettik. 2 ve 3 Temmuz'da 22 bebek doğmuş. Bunlardan 1'i vefat etmiş. 7 bebek Dörtçelik, 2 bebek İnegöl Devlet Hastanesi'nde izlenmekte. Diğer 11 bebekte ise herhangi bir şikayet ortaya çıkmamış" şeklinde konuştu. Yapılan incelemelerde İnegöl Devlet Hastanesi Doğumhanesi'nde "Septik" ortamın olmadığı, işlemlerin steriliteye uygun yapıldığının belirlendiğini söyleyen Dilmen, yeni doğan ünitesinde yatan bebekler ile sağlık çalışanları ve çevreden alınan örneklerde patojen olarak değerlendirilecek bir bakteri üremesi tespit edilmediğini söyledi.

"Viral salgın olduğu düşünülmektedir"
Dilmen, yaptıkları incelemede Yenidoğan ünitesiyle ilgili bir sorun gözlenmemiş ve hastalık bulgusu olan personel tespit edilmemiş olduğunu söylerken sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilimsel heyetin sonuçta vardığı kanaat şu şekildedir 2-3 Temmuz 2009 tarihinde doğan 22 bebeğin 11'inde emme bozukluğu ve morarma şikayeti bulunmaktadır. 1 bebek kaybedilmiş ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından Adli Tıp Kurumuna yaptırılan otopside, doğumsal çok ağır bir kalp anomalisi tespit edilmiştir. Diğer hastalarda ise viral enfeksiyonu düşündürecek klinik ve laboratuvar bulgular mevcuttur. Bu durumun 2-3 Temmuz tarihlerinde doğum salonunda veya doğum servisinde çalışanlar, anneler veya ziyaretçilerden kaynaklanabilecek bir viral salgın olduğu düşünülmektedir. Bazen erişkinlerde klinik bulgu vermeyen viral enfeksiyonlar, yeni doğanlara bulaştığında, bu tür belirtilere neden olabilmektedir. Yeni vaka ortaya çıkmamış ve salgın sona ermiştir"

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Şencan soruşturmanın Bursa Sağlık Müdürlüğünce sürdürüleceğini söyledi.