İnaylılar yaşam hakkı için direniyor

İnay köylüleri, mahkeme kararıyla kapattırdıkları Kışladağ altın madeninin sahibi olan Eldoradogold-Tüprag şirketi ile mücadeleye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta biraraya gelen köylüler yapılan hukuksuzluk karşısında mücadele etmekten kaçınmayacaklarını bir kez daha açıkladı.

soL (Uşak) Uşak Kışladağ da Eldoradogold-Tüprag tarafından ortak işletilen Kışladağ altın madenine çevreye verdiği zarar ve köylerinin tam ortasından geçen yol nedeniyle karşı çıkan İnay köylüleri, üç yıldır verdikleri haklı mücadelede gelinen noktaya hayretle baktıklarını belirtti.

Uzun zamandır karşı karşıyayız!
İnay köylüleri 20-21-22 Eylül 2005 tarihlerinde yaklaşık 1500 kişinin katıldığı "madene geçit vermeyeceğiz!" eylemleri yapmıştı. Üç gün süren eylemleri boyunca köylüler iş makinelerinin önüne yatıp, makinelerin geçişlerine izin vermemişti. Eylemin üçüncü gününde jandarma müdahalesi sonucu üç köylü gözaltına alındı. Yaşanan olayların sonrasında 34 köylü hakkında "çalışma özgürlüğünü bozmak, suç işlemeye tahrik, kamu görevini yaptırmamak" suçlamalarıyla dava açıldı. Dava sonucu beraat eden köylüler yaptıkları tüm çalışmalara karşın hukuksuz olarak işletilen madenle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Yargı kararlarına uyma alışkanlıkları yok!Son gelişmeleri değerlendiren İnay köylüleri adına açıklama yapan İnay Vicdan Hareketi dönem sözcüsü Muammer Sakaryalı, Türkiye'nin kâğıt üzerinde çevre hukukunun yeterli olduğunu ama hükümet edenlerin -bürokrasinin- hukuku uygulamamak, yargı kararlarını uygulamamak gibi bir alışkanlıklarının oluştuğunu belirtti. Hukuksuzluğa isyan ettiklerini, yargı kararlarını uygulamayanların peşlerini bırakmayacaklarını dile getiren Sakaryalı, şu anda Kışladağ altın madeninin yasadışı çalıştığını, yetkililerin de Tüprag şirketinin hukuksuzluğunu bu şekilde meşrulaştırdıklarını anlattı.

Madenin "yan etkileri" kendini göstermeye başladı!
Madenin çevreye, yöre halkına ve hayvanlara zarar vereceğine ilişkin pek çok açıklama yapan köylülerin dedikleri gerçekleşmeye başladı. 11 Haziran'da ilk defa alt çenesi olmadan doğan ve doğduktan 15 dakika sonra ölen bir kuzu vakası yaşandı. Kuzunun sahibinin yaptığı açıklamaya göre de bu yıl köyde yüzlerce kuzu sakat ve ölü doğdu. İşin daha da kötüsü konuya ilişkin tarım ilçe müdürlüğü de bir şey yapmamanın yanı sıra olay basına yansıdıktan sonra kuzuyu incelemeye aldı.

Köylüler yaşanan bu hayvan ölümlerinin yanı sıra nefes alma zorluğu çekmeye başladıklarını, sularının tatsızlaştığını söyledi. Kışladağ altın madenini yasadışı açan yetkililerden hukuk içinde kalarak hesap soracaklarını paylaşan İnay köylüleri Eldoradogold-Tüprag şirketi köylerinden gitmedikçe mücadelenin bitmeyeceğinin altını çizdi.