İBB'den Sevda Tepesi'ne imar izni

1984 yılında Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Suudi Arabistan Prensi Abdullah bin Abdülaziz'e satılan Kandilli'deki Sevda Tepesi için imar izni çıktı. Kral Abdullah için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi ve İBB de izni verdi.

İstanbul Üsküdar'da Boğaz'a hakim bir konumda yer alan Sevda Tepesi imara açılıyor. 28 yıl önce Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Suudi Prensi Abdullah Bin Abdülaziz'e satılan Kandilli'deki 57 dönümlük arsa için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden imar izni çıktı. Kral Abdullah'ın talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye girdiği ve İBB'nin gerekli onayı verdiği belirtiliyor.

Kral Abdullah'a ait araziye otel yapılacağı belirtiliyor.

Boğaziçi İmar Kanunu gereği Sevda Tepesi'nin imar izni bulunmuyordu ancak Kral Abdullah'ın talebi üzerine hukuk çiğnendi ve gerekli izin çıkartıldı. İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Sevda Tepesi'ne yüzde 6'lık imar izni verdi. Verilen izinde "Boğaz'ın silüetini bozmayacak tesisler yapılacağı" belirtildi. Yapılaşmaya yüksekliğinin 7 buçuk metre, havalandırma payının da 1 buçuk metre olacağı ifade ediliyor. Araziye 3 katlı turizm konaklama ve restoran tesisi inşa edilecek.

İBB İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş geçtiğimiz gün yapılan görüşmede "Burası 57 bin metre karelik bir alan. Bizimki bir nevi görüş niteliği taşıyor. Nihai kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek" dedi. Konuşmaların ardından İmar Komisyonu'ndan oyçokluğuyla geçen düzenleme Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de oyçokluğuyla kabul edildi.

AKP iktidarı, İstanbul Boğazı bölgesi dahil, yapılaşma sınırları bulunan bütün bölgelerin imara açılması için gerekli yasal düzenlemeleri Meclis'ten geçirmiş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı istediği takdirde her yere imar izni verebiliyor.

(soL - Haber Merkezi)