HES’ten ağzı yanan köylüler, ikincisini üfleyecek!

HES şirketinin iş ve diğer vaatleri karşısında ikna olarak köylerinde bir HES yapılmasına sessiz kalan köylüler, inşaatı tamamlanıp üretime başlayan projede köylerinden sadece eski muhtarın bekçi olarak kalması karşısında şaşkına döndüler.

2010 yılında Tarsus'un Boğazğınar köyünde kendilerine birçok vaatte bulunulduğu için HES yapılmasına sessiz kalan köylüler, bu vaatlerin yerine getirilmemesi karşısında şaşkınlık içinde kaldı. HES’ten bir kez ağzı yanan köylüler, şimdi aynı firma tarafından yapılacağını iddia ettikleri ikinci HES’i "üflemeye" hazırlanıyor.

İşte Türkiye'nin kara mizah gibi HES gerçeği
Mersin’in Tarsus ilçesindeki Kadıncık Irmağı, yörenin önemli su kaynaklarından biriydi. Ancak Karasu Şelalesi gibi doğa harikalarını da bünyesinde barındıran Kadıncık Irmağı’nın başı bir süredir HES projeleriyle dertte. 2010 yılında Tarsus’un Boğazpınar köyünde, köylülere bir çok vaatte bulunularak inşaa edilen HES projesine tepkisiz kalan köylüler, bölgede yeni bir HES projesi daha olduğunu öğrenince ayaklandı. Daha önce iş vaadiyle ikna oldukları ve tamamlanıp elektrik üretmeye başlayan HES’te bugün yalnızca bir tek bekçinin kaldığını söyleyen köylüler, yeni HES projesini yaptırmamakta kararlılar.

Tarım ve hayvancılığa darbe
Tarsus’un Boğazpınar, Fakılar ve Olukkavağı köylerini etkileyeceği belirtilen HES’e karşı bir araya gelen köylüler, Kadıncık Irmağı üzerinde Gökharman mevkiinde inşa edilmesi planlanan projenin bölgenin geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığa darbe vuracağını öne sürüyorlar. Kadıncık vadisinin tüm Çukurova bölgesi için önemli bir dinlence yeri ve doğa sporları merkezi olduğu görüşünü savunan Tarsuslu yaşam savunucuları ise HES projesi için vadide açılacak tünellerin bölgenin ekosistemini olumsuz etkileyeceğini dile getiriyor.


Karasu Şelalesi'nin de yer aldığı Kadıncık Vadisi bölgenin önemli su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor.

HES'e karşı şenlik yapacaklar
Daha önceki HES projesini yapan firmanın başka bir isimle ikinci bir HES yapmak istediğini belirten köylüler, yeni projeyi engellemek için hukuki mücadeleye hazırlanıyor. Seslerini duyurmak ve bir araya gelmek amacıyla Ekim sonunda kapsamlı bir şenlik yapmayı planladıklarını ifade eden Boğazpınar köylüleri, HES’ten bir kere ağızlarının yandığını belirterek ikincisini yaptırmayacaklarını söylüyor. Köylüler, Kurban Bayramı’nı da kapsayacak HES karşıtı şenlik için tüm yaşam savunucularını kendilerine destek olmaya davet ediyor.

Köy muhtarıydı, HES bekçisi oldu
Köylerinde daha önce inşa edilen HES’in yapım aşamasında birçok vaatte bulunulduğunu kaydeden köylüler, inşaat aşamasında birkaç köylünün işe alındığını ancak inşaat bitince sadece köyden bir kişinin HES binasında bekçi olarak kaldığını öne sürdü. HES’i bekleyen kişinin de inşa aşamasında ilgili firmaya her türlü kolaylığı gösteren eski köy muhtarı olduğunu iddia eden köylüler yaşadıklarını,“bize ‘köyde işsiz kalmayacak, HES çevresinde mesire alanları yapılacak, isteyen dilediği gibi gezebilecek, bölge kesinlikle olumsuz etkilenmeyecek’ dediler. İstimlâk aşamasında ‘arazisini vermeye yanaşmayanın elinden devlet zorla alacak’ dediler. Ancak söylenenlerin hiç biri de olmadı. Yakın zaman sonra benzer vaatlerde bulunmak için HES firması komşu köye gelip toplantı yapacakmış. Bir kez daha bu vaatlere kanmayacağız, komşu köylülerimizi de uyaracağız” diye anlatıyor.

İmamdan "ırmağımıza göz dikenleri ıslah eyle" duası
Geçtiğimiz ay bir Cuma namazı sonrası bir araya gelerek HES’e karşı kapsamlı bir eylem yapma kararı alan Boğazpınar köylüleri, iki gün sonra gerçekleştirdikleri eylemde HES’çilere karşı dua okuyan emekli bir imamın manidar duasıyla gündeme gelmişti. Kadın, çoluk çocuk üç köyü bir araya getiren ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde okunan Kuran-ı Kerim’in ardından HES’e karşı dua okuyan emekli bir İmam, "Allah’ım bu ırmağımıza sahip çıkmak için toplandık. Gayemize, maksadımıza bizi nail eyle ya rabbim. Vatanımıza memleketimize, doğamıza, ırmağımıza göz dikenleri ıslah eyle ya rabbim" sözleriyle dikkat çekmişti.

Yusuf Yavuz